Долар

Новият шеф на Фед ще наследи растяща икономика

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще остави след себе си една икономика, която ще е на прага на най-големия напредък от почти едно десетилетие, когато той напусне поста си. Ръстът ще се ускори до 3% и повече през 2014 г., след като достигна средно 2.1% през първите четири години на възстановяването, според прогнози на Moody’s Analytics Inc. и Macroeconomic Advisers, Сейнт Луис. Това ще бъде най-бързата експанзия от 2005-а, годината преди Бернанке да стане шеф на централната банка.

Доверието към Фед, който празнува 100 годишнината си, расте.
Фондовият пазар е във възход като Standard & Poor’s 500 се е повишил с 32% за една година. Потребителският оптимизъм се колебае около 5-годишен връх, според индекса за потребителския комфорт на Bloomberg, а април беше петият последователен месец с ръст на цените на недвижимите имоти над 10 процента.
Опасенията за бюджета заглъхват. Бюджетната служба на Конгреса обяви на 14 май, че федералният дефицит ще се свие до 642 млрд. долара за годината, която приключва на 30 септември. Може да е странно, но това е най-малкият дефицит от пет години насам.
Макар че 59-годишният Бернанке не е казал дали иска да остане шеф на Фед, когато мандатът му изтече през януари, повечето инвеститори вярват, че той ще се оттегли, показва допиване на Блумбърг. Една трета от тях очакват той да бъде наследен от заместник председателя на Фед 66-годишната Джанет Йелън.

Ускоряването на растежа до 3% ще направи по-лесно за САЩ да се справи с по-дългосрочните проблеми, заявява пред Блумбърг Винсънт Райнхарт, предишен директор по паричната политика в централната банка (той е и съпруг на Кармен Райнхарт, която стана широко известна заради дебата за икономиите). Дали цените на активи са оценени справедливо? Може ли Фед да сложи елегантен край на количествените облекчения? Устойчива ли е бюджетната позиция на САЩ, изброява Райнхарт, който сега е главен икономист на Morgan Stanley. Ако ръстът е под 3%, тези въпроси ще бъдат по-трудни.
Укрепване на ръста ще намали безработицата и ще повиши цените на акциите. Според Марк Занди безработицата ще падне до 6.7% в края на 2014 г. от 7.5 процента сега. Дейвид Костин от Goldman Sachs Group прогнозира, че S&P 500 ще нарасне до 1900 спрямо 1640 сега. Цикличните акции, тези, които печелят при подем, вероятно ще надминат индекса през второто полугодие.
Колкото и да е неравномерно, в ход е възстановяване, което се дължи на паричната политика, коментира пред Bloomberg Робърт Шапиро от Sonecon. Ниските лихвени проценти играят ключова роля за обрата на пазара на жилища. Продажбите на жилища на вторичния пазар през април достигна най-високо ниво от три години, средната цена нарасна с 11% до 192 хил. долара.

Все още икономиката не е напълно оздравена, факт, който самият Бернанке неведнъж е признавал. Безработицата през април (7.5%) бе с 2.5% по-висока от равнището й при старта на 18-месечната рецесия през декември 2007 г. Индустриалното производство също е под нивото от 2007 г., а индексът за промишлеността на Института по управление на доставките (ISM) неочаквано се сви през май с най-бързо темпо от четири години.
Пациентът е много болен, казва Нийл Сос, главен икономист в Credit Suisse Group AG. Предишният вицепрезидент на Фед Алън Блайндър се тревожи, че ново политическо противопоставяне по тавана на дълга ще подбие доверието в края на годината. Той прогнозира ръст до 2.5% през 2014 г.

Блиндър, който е професор в Пристън, казва, че е притеснен, че пазарите ще имат свръхреакция на сигналите за изтегляне на паричните стимули на Фед и ще избутат рязко нагоре лихвите.
Доходността на 10-годишните държавни облигации нарасна до 2.12% вчера от 1.93% на 21 май, според данни на Блумбърг. Това е денят преди Бернанке да заяви пред Конгреса, че Фед може да намали месечния обем на покупки на облигации от сегашните 85 милиарда долара.
Доходността нарасна поради повишеното доверие в продължителността на експанзията. Този оптимизъм бе подхранван досега от способността на икономиката да понесе свиване на федералния бюджет, което според прогнозата на бюджетната служба ще окастри ръста с 1.5% тази година поради комбинацията на бюджетни съкращения и ръст на данъците.
Преди няколко месеца, аз бях песимист заради свиването на бюджета, казва Джефри Франкъл, икономист в Харвардския университет, отбелязвайки, че потокът от добри данни го обнадеждава.

Работните места растат средно със 196 хиляди месечно от януари до април спрямо 183 хиляди през 2012 г. Данните, които се очакват на 7 юни, ще покажат нов ръст от 168 хиляди работни места, според прогнозата на икономисти, интервюирани от Bloomberg.
Продажбите на автомобили също дават повод за оптимизъм. Те нараснаха с годишен темп от 15.3 милиона през май спрямо 14 милиона година по-рано. Данните са на Woodcliff Lake и са сезонно изгладени. Заради по-силното търсене Chrysler Group обяви, че три от заводите й за монтаж на коли и всички без една от фабриките за двигатели, трансмисии и щамповане няма да затварят за лятото
Нейтън Шийтс, водещ международен икономист на Фед до 2011 г. казва, че експанзията наближава точката на огъване. Насрещните ветрове, които ограничаваха ръста – намаляването на задлъжнялостта на домакинствата, изоставащият достъп до кредит и слабостта на трудовия пазар – сега отслабват и се появяват „ някои мощни попътни ветрове”, казва Шийтс, който ръководи отдела за международна икономика на Citigroup в Ню Йорк. Сред тях са изненадващо силното възстановяване на жилищния пазар, ръстът на цените на акциите и потребителското доверие. Това, което е необходимо още е бизнесът да се почувства по уверен и да повиши разходите си, казват и той, и Райнхарт.
Блиндър, който е автор на наскоро публикувана книга „След като музиката спре: Финансовата криза, отговорът й и предстоящата работа”, каза, че ще даде на Бернанке най-високи оценки за работа му след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 година.
Председателят на Фед получи „ лоша ръка и той я играе добре,” добавя Райнхарт.

Вижте видео от посещението на Бен Бернанке в Принстън през уикенда Президентът на Фед дава на студентите съвети от любовта до парите и демонстрира чувство за хумор.
[fb_button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *