Новият социален министър Деяна Костадинова бе най-категорична в заявките за повишаване на доходите в първия ден на новото правителство. „Ще се търсят резерви в рамките на сегашния бюджет за повишаване на доходите на най-уязвимите групи, като на първо място ще се мисли за хората, които не могат да си платят енергийните разходи. Мисли се и за ново увеличение на минималната работна заплата, но предстои да се направят разчети дали има ресурс в бюджета“, обяви тя при поемането на поста от Тотю Младенов. По-късно вицепремиерът уточни, че има предвид еднократни енергийни помощи.
Пътят към по-високи заплати не минава през национализация, а през това да се научим как да произвеждаме по-добър продукт. Това заяви Асен Василев, новият министър на икономиката, енергетиката и туризма на церемонията по поемането на поста от досегашния министър Делян Добрев, предаде Агенция “Фокус” . Средната заплата в IT-индустрията беше 600 лв. през 2004 г., сега е 2600 лв. Това стана, защото българските фирми се научиха да произвеждат повече продукти, каза Василев.
Не е реалистично да мислим, че в тези дни може да решим проблеми в енергетиката, които са останали, допълни той.
Трябва да направим няколко важни неща – да приключат одити, да се направи международен одит, прозрачност в енергетиката, да се направи обществен дебат – как тези проблеми трябва да бъдат решени. Само с ниски цени, няма как българската икономика да тръгне по нов начин – каза Асен Василев. По думите му най-бърз ефект върху икономиката ни може да има приключването на процедурите за енергийна ефективност в 250 държавни и общински сгради, което веднага ще налее 50 млн. лв. в малките и средните фирми, занимаващи се с изработка на дограми, изолация и др. подобни дейности.

В следващия програмен период за следващите 7 години трябва да заложим по такъв начин мерките за конкурентоспособност – да помогнат на фирмите ни да станат по-умни, за да се вдигнат и заплатите на хората, които работят. Много важно е да видим – по какъв начин с европейските фондове ние можем да помогнем да фирмите ни да станат по-умни и работниците ни да станат по-продуктивни. Това няма как да стане за 60 дни, но може да поставим първите стъпки и да погледнем към европейските програми и фондове, каза той.
Важна задача пред новия министър е сключване на договор със строителя по Фонд „Козлодуй” и интерконекторната връзка с Гърция, чието строителство може да започне до месец-два, заяви предшественикът му Делян Добрев.

„Средното разбиране за растеж тази година е в диапазона от 1 до 1,5% при условие, че във втората половина на годината, Еврозоната би започнала да се възстановява. Това е условна прогноза на бъдещо възстановяване на Еврозоната. С днешното разбиране за развитието на Еврозоната и на България мисля, че този растеж е реалистичен и може да се реализира“, заяви новият министър на финансите Калин Христов.

Той допълни „Работим в рамките на приетия бюджет. В него е записано ясно, че може да има финансиране до 2 млрд. лева, защото в бюджета има 1 млрд. лева дефицит, който трябва да бъде финансиран, и има 1 млрд. лева падеж на книжа, които трябва да бъдат рефинансирани. В рамките на бюджета ясно е казано какво финансиране може да има и за какво може да се използва – за изплащане на падежиращи емисии и за финансиране на дефицита“. По-рано днес еврокомисарят Кристалина Георгиева уточни, че не е имала предвид да се изтегли заем, за да се повишат доходите.

БДЖ “Товарни превози” няма да бъде продадено за по-малко от 100 млн. лв., бе първото обещание на новия министър на транспорта Кристиян Кръстев.

Правителството има амбицията да създаде модел за обединяване на всички органи за създаване на единна програма за енергийна ефективност за жилищните и обществените сгради, малките и средните предприятия, каза вицепремиерът  и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

По-рано премиерът Марин Райков благодари на Бойко Борисов при предаването на властта и го нарече силен, а не силов политик. „Искаме да направим към Министерски съвет един изборен борд, в който с политическите партии да имаме конструктивен диалог, за да имаме демократични избори, да няма никакво съмнение относно самото провеждане”, добави Райков. Той посочи, че е провел разговор с Бойко Борисов, който го е направил оптимист. „Още днес ще потърся контакт за установяване на подобен диалог с ръководителя на втората политическа сила и със следващите. Ще търсим начин да се отворим към мнението на хората извън партийните среди, част от протестиращите и голямото мнозинство”, каза още Марин Райков. Той заяви, че няма да прави самоцелни проверки на предшественика си.
Служебният премиер представи поотделно министрите си и се зарече, че екипът му ще бъде работлив, а не бъбрив.