Йелън

Американците се похарчили рекордно много от седем години насам през април, което потвърждава възстановяването на икономиката и добавя аргументи за второ повишаване на лихвените проценти от Фед през юни.
Джанет Йелън, председателката на Федералния резерв, заяви в петък, че по-нататъшно нарастване на краткосрочнте лихви би било уместно през идващите месеци, ако икономиката се подобри.

Разходите на домакинствата се повишиха с 1% през последния месец, най-голям ръст от август 2009 г. и повече от прогнозите на анализаторите, а доходите нараснаха с 0.4%. С отчитане на инфлацията, разходите нарастват с 0.6% през месеца.
След мудния старт на годината пореблението бе насърчено от ръстта на зетостта и дохдите, както и от ефекта на по-високите цени на акците и жилищата върху богатството. Други дани от четвъртък показаха, че жилищният сектор в САЩ расте с непроменен темп. Индексът на цени на жилищата на S&P/Case-Shiller нараства с 5.2% през март на годишна база и средната цена за 10-те най-големи града е на нивата от зимата а 2007 г. – все още по върховете, достинати преди кризата.

Все пак юнското повишение на лихвените проценти не е сигурно, тъй като централните банкери в САЩ могат да предпочетат да изчакат резултатие от британския референдум на 23 юни, който би имал последици върху финансовите пазари.

Докато данните от САЩ натрупват очаквания за ръст на лихвите, заседанието на ЕЦБ във Виена също може да даде важен сигнал за бъдещата политика на централната банка, която върви в обратната посока – на все по-лесен достъп до пари.
Пазарите не очакват нови мерки от ЕЦБ, но с нейния президент Марио Драги изненадващите изявления никога не са изключени.