Компютър

“Нова Броудкастинг Груп” придобива 70% от “Дарик Нет” АД и ще стане собственик на всички сайтове, част от “Дарик Уеб”, както и на най-голямата дигитална медийна компания в страната – “Нетинфо” АД, съобщиха от компанията. Дарик съобщи за сделката като за партньорство. Новината е неочаквана, след като през април “Дарик” купи “Нетинфо” в сделка за 8.5 млн. евро. Сред кандидатите тогава бе и “Нова”.

След приключване на процеса по придобиване в активите на компанията ще се включват VBOX 7 и Nova Play, имейл платформата abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и сайтовете за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg и други.

Дарик радио изглежда не е част от сделката. От Дарик поставиха акцент върху стратегическото партньорство: Нова броудкастинг груп и  „Дарик Уеб” създадоха дружество, която да обедини дигиталния бизнес на двете медии, съобщиха от компанията на Радосвет Радев. Дружеството “Дарик Нет”, за което става дума, е създадено още през юни с капитал 60 000 лева и според Търговския регистър то е под контрола на групата “Дарик” (прехвърлянето не е вписано).

Сделката се очаква да бъде финализирана в края на септември и подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Христо Христов от “Дарик Уеб”  ще управлява “Дарик нет” АД.

Пред dnevnik.bg Радосвет Радев заявява, че преговорите са започнали по време на финализирането на сделката за “Нетинфо”.

 Уебсайтовете на двете медийни групи са отбелязали над 750 милиона импресии средно месечно в периода април-юни 2013 г., съобщават от Нова. “Тази сделка променя изцяло “Нова Броудкастинг Груп”. С тази стъпка, която е част от стратегията ни непрекъснато да предлагаме все по-иновативни решения на нашите клиенти, ние вече ще имаме и отлични възможности за достигане на аудиторията в дигиталното пространство, които да им предложим”, каза Дидие Щосел, главен изпълнителен директор и зам.-председател на Борда на директорите на “Нова Броудкастинг Груп”.

Това е поредна голяма сделка на интернет пазара, след като “България он Ер” купи “Инвестор.бг”, а Красен Кралев – “Уеб медиа груп” (news.bg).

През юни имаше голямо разместване и на телевизионния пазар, като американският медиен гигант “Тайм Уорнър” придоби медийната група CME (Central European Media Enterprises), която притежава БТВ Медиа Груп ЕАД. Телевизията влага сериозни ресурси и в развитието си като онлайн медия.

А наскоро “Медийна инвестиционна организация” с основен акционер Мария Опренова (съпруга на свързания със Спас Русев Любомир Минчев) придоби Канал 3, чийто основател Сашо Диков преди дни подаде оставка.

Слонска сватба е жаргон, използван за големи сливания