Петър Чобанов, Министерство на финансите

Новият дълг от 1 млрд. лева няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в Бюджет 2013 г. , заяви финансовият министър Петър Чобанов пред Дарик радио. По думите му трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг „на пожар“. Законът за актуализация на бюджета ще се гласува от правителството в понеделник.

Това е първото обяснение от страна на министъра за предвидената в проекта за промени на закона за бюджета нова емисия на дълг, включително на външните пазари. Липсата на яснота за причините за актуализацията на правителството и практиката да се дава частична информация предизвикаха много критики, особено от страна на десните икономисти от Института за пазарна икономика.

В изявлението си пред Дарик Чобанов отново спести детайли, но отправката към следващата година позволява да се разтълкуват малко по-добре намеренията му. Справка в публично достъпната информация за емитираните досега ДЦК показва, че през февруари 2014 г. има струпване на падежи за общо 453 млн. лева.  Става дума за три емисии (две-, пет- и десетгодишна). През юни 2014 г. пък трябва да се плати друга вътрешна емисия за общо 306.5 млн. лева. Освен това има плащане на лихви по външния дълг.

„Нивото на дълг на България е достатъчно ниско, за да може да си позволим заем, който така или иначе е бил предвиден в плановете, ако имаме предвид в записаното и в момента в Бюджет 2013 г. , каза Чобанов.

„Започнахме активно да връщаме ДДС на бизнеса. Обикновено средномесечният размер на възстановен ДДС е 460 млн.лв., а само за първите 12 дни на месец юли ние върнахме 454 млн.лв., от които 60 млн.лв. за малкия и средния бизнес – сектор, който доесега е бил пренебрегван“, потвърди финансовият министър. Той припомни, че забавеният ДДС генерира лихви, които за миналата година са били 25 млн.лв., а към края на май т.г. те са в размер на 12,5 млн. лева. Министър Чобанов счита, че цялостният въпрос дали трябва да има актуализация на бюджета се съдържа в това дали да се продължи политиката за забавяне на плащанията към бизнеса

Според негео в актуализацията на бюджета не е предвидено увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври. „Тристранният съвет трябва да реши“, категоричен бе Чобанов, като не отрече изцяло възможността да има увеличение.

По отношение на коледните добавки за пенсионерите също няма предвидени пари при актуализацията на бюджета, но самият Петър Чобанов смята, че при добро оптимизиране на разходите и намиране на ресурс трябва да се дадат пари на пенсионерите. „Аз също се грижа за пенсионер и знам какво им е положението. От чисто човешки план смятам, че трябва да има коледни добавки“, каза Чобанов.

86 млн. лева ще от търговията с въглеродни емисии, по данни на  МОСВ. С тези средства ще се плати част от цената за тока, обясни Чобанов.

Засега няма окончателно решение за отпадането или оставането на данъка върху лихвите по срочните депозити, обясни Петър Чобанов. Неговата лична позиция е, че данъкът може да отпадне, но това трябва да се реши окончателно, когато се правят разчетите за Бюджет 2014 г.

По думите му в момента се работи по възможността при единната сметка да се избира кое задължение да бъде платено първо, а не както е в момента – най-старото, като изключение правят само здравните вноски.

Чобанов бе категоричен, че догодина няма да се вдигат данъци. Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов има кредит на доверие, заяви Петър Чобанов, като бе категоричен, че към момента няма да се търси нов шеф. Финансовият министър допълни, че Бойко Атанасов има много добри идеи за подобряване на събираемостта и те не минават през натиск върху бизнеса, което е изключително важно.

Конкурсът за нов шеф на Агенция „Митници“ ще бъде обявен, когато има яснота около здравословното състояние на Ваньо Танов. Чобанов обясни, че това не е трудовоправен въпрос, а „чисто човешко отношение“.

В момента се работи по въвеждането на данък „офшорка“, каза Петър Чобанов. Вече има информация за офшорните зони, но тя е данъчна тайна и не може да бъде оповестена, допълни той.