Южен поток

Дъщерна компания на „Газпром“, която не попада под международните санкции, ще участва в строителството на българския участък на „Южен поток“, твърди авторитетното руско икономическо издание „Ведомости“.

Според вестника „Центргаз“ вече е спечелил конкурса за строителството на „Южен поток“ на сръбска територия, но това още не е обявено.

Деловият вестник  твърди, като се позовава на друг свой източник, че същата компания ще бъде включена и в схемата на строителството на българския участък от газопровода, но не уточнява по какъв начин ще стане това.

За разлика от компанията „Стройтрансгаз“ на бизнесмена Генадий Тимченко, която спечели конкурса, „Центъргаз“ не попада под ударите на обявените от САЩ санкции. Тук вариантите са два – или да бъдат сменени изпълнителите, или да бъде обявен нов конкурс.

центъргазАкционерното дружество „Центргаз“ има опит в строителството на магистрални газопроводи на територията на Русия, но не и в други страни. Дружеството има 3500 служители.

В края на април проектната компани я“Южен поток България“ избра за изпълнител на българския участък консорциума между руската „Стройтрансгаз“ и българското обединение „Газпроект юг“.  Заради настояване на ЕК премиерът Пламен Орешарски нареди спиране на работата по проекта