Възможно ли е България да отложи Плана за възстановяване и устойчивост, така че той да бъде съобразен по-добре с приоритетите на новото, все още неясно правителство? Този въпрос застана в центъра на общественото внимание след като вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на събитие, организирано от MOVE.BG, че ще остави завършването на плана на следващото правителството и от разговорите му с ЕК е станало ясно, че те могат да изчакат малко.

Economix.bg изпрати запитване до ЕК в същия дух. Тъй като въпросите бяха изпратени преди изявлението на г-н  Дончев, те се отнасят по принцип до възможността за отлагането на плана при наличие на формално искане от българските власти. Отговорът от името на говорител на комисията бе получен на 13 април и гласи следното:

Понастоящем Комисията участва в интензивен диалог с всички държави-членки относно изготвянето на техните проекти за планове за възстановяване и устойчивост. Плановете трябва да бъдат представени по правило до 30 април. Изготвянето на тези планове е обективно предизвикателна задача за всички държави-членки. Това изисква установяване на реформи и инвестиции за следващите шест години и, inter alia, гарантиране, че те няма да навредят на климата и околната среда и ще бъдат икономически ефективни. Тази дейност се провежда в момент, в който държавите-членки са фокусирани върху борбата с пандемията. В резултат на това на някои държави-членки може да са необходими още няколко седмици, за да финализират плановете си и да гарантират, че напълно спазват законовите изисквания, договорени от съзаконодателите. Качеството трябва да е на първо място. Качествените планове ще осигурят положителна официална оценка от Комисията и по този начин изплащане на предвиденото авансово финансиране след валидиране от Съвета (и споразумението за заем). В интерес на всички е окончателните добри планове да стигнат до нас възможно най-скоро.

Този отговор потвърждава, че е възможно отлагане само с няколко седмици. Той намеква също, че изпращането на всяка цена на план до 30 април не трябва да е за сметка на компромис с качеството.

След изказването на Томислав Дончев темата предизвика оживени коментари и мнозина експерти бяха озадачени. Финансистът Любомир Дацов предположи, че правителството просто не е готово. „Мисля, че ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост„, каза той.

В интервю за БНР заместник председателят на ЕК Валдис Домбровскис на 13 април каза, че по плана на България има още работа, а за срока заяви: „Това е индикативен краен срок. Той не е стриктно фиксиран и като се има предвид, че има и други страни – членки, които няма да могат да го спазят, България няма да изпусне нищо, ако не успее да предаде документа до края на април. Истина е обаче, че колкото по-бързо една държава предаде плана си, толкова по-бързо ние ще го одобрим и парите ще потекат към икономиката“.

„По плана за възстановяване и устойчивост трябва да кажа, че ЕК работи в тясно сътрудничество с българските власти за подготовката на националния документ. България може да получи по плана много сериозно финансиране. Говорим за 10.4 милиарда евро. От тази сума грантове са 6.3 милиарда евро. Ние обаче трябва да сме сигурни, че тези средства ще бъдат инвестирани по начин, по който ще осигурят устойчиво и дълготрайно икономическо възстановяване.“, заяви още той.

Домбровскис допълни: „Решение на българските власти е кога планът за възстановяване ще бъде предаден на Европейската комисия за одобрение. Със сигурност има още работа по документа, особено в частта за постигане на зелените цели. Социалното включване също е въпрос, по който трябва да бъде постигнат напредък. Дали планът ще бъде подобрен и предаден сега или от новото правителство е въпрос към българските власти“.

От интервюто (тук) става ясно, че процесът на одобрение отнема три месеца и ако България забави предаването на плана, то  първите средства (13%) ще бъдат получени през есента.

С оглед на това изглежда реалистично новият парламент да излъчи контактна група, която заедно със сегашното правителство и следващото правителство, работодателските организации и синдикатите да проведе обсъждане по посочените проблеми, свързани със зелените мерки и социалните мерки. Необходимо е преди разпускането на сегашния парламент, което ще се случи до няколко седмици при неуспех за съставяне на правителство, проектът на план да бъде представен на парламента (така както в Испания се внася такъв проект на 14 април) и да се вземе политическо решение по основни въпроси. Това е необходимо и с оглед на факта, че има предходно решение на парламента за незакриване на въглищни централи. Само при такъв сценарий ще е възможно планът да се доработи от администрацията и да се внесе с минимално закъснение (дори от служебен кабинет).