Данните за неравенството пак предизвикват спорове

Докладът на Oxfam, според който 62-ма души в света имат същото богатство, като половината от световното население, предизвика голям интерес. Освен това неправителствената организация твърди, че 1% от населението на света през 2015 г. е притежавало колкото останалите 99%.

Мнозина икономисти обаче изразяват съмнения в тези данни. Те компилират данните за най-богатите лица според Forbes с данни за останалия свят, взети от Credit Suisse

Според последния доклад, публикуван на 13 октомври 2015, световното богатство е достигнало 250 трилиона долара през 2015 г., като леко се понижава поради валутните курсове. Банката изчислява разширяване на средната класа, особено в Китай, но също така отчете и ръст на неравенството.

Ръстът на фондовите борси в развитите страни през миналата година е сред основните рпичини за увеличение на неравенството. Горният персентил (1%) на най-богатите сега притежава около половината световно богатство, а най-богатите 10% – 87.7 процента, отчете банката. За да сте сред по-богатата половина от човечеството, трябва да разполагате с 3210 долара след приспадане на задълженията. За да достигнете най-богатите 10 процента, трябва да имате 68 800 долара, а, за да сте сред най-богатите 1% – 759 900 долара нето.

Проблемът е именно в това, че се измерват нетни задължения. По методологията на Credit Suisse, както отбелязва Феликс Салмън, известния коментатор на FT, най-бедните хора в света не са в Индия и Пакистан, а хора като Джером Кервиел, който има негативно богатство от около 6 млрд. долара.

А като се има предвид голямата задлъжнялост на американските домакинствата е цяло чудо, че едва 7.5%, от най-бедната една десета от човечеството, са американци.

Освен това растящият долар променя доста данните. Според съобщението на Oxfam има драматично обедняване на най-малко заможните. Отново са използвани данни на Credit Suisse. В този доклад националните оценки за богатството са обобщени на база на текущи пазарни курсове, а не по PPP.

В резултат богатството във всяка страна, чиято валута се е обезценила спрямо долара, намалява, освен ако ръстът не надхвърля поскъпването на долара.

Проблемът за измерването на неравенството (както на богатството, така и на доходите) предизвиква спорове от много време. Един от признатите измерители са коефициентите Джини. Академичната литература посочва като ценен източник, специално за САЩ, и проучването на потребителите, което Фед прави веднъж на три години.

Разликата между доходи и богатство е значителна, тъй като от 90-те ръстът на доходите на богатите все повече зависи от капитала, а не от заплати и подобни възнаграждения.

В тази връзка внимание заслужава и новото изследване на може би най-известните изследователи на неравенството – Иманюел Саез, Тома Пикети и Габриел Зукман.

Предварителни резултати от него бяха публикувани в началото на година, съобщи WaPo. Те проучват нова комбинация от данни, базирани на данъчна статистиката, данни от националните сметки и други изслевнаия и откриват забележимо нарастване на на средните реални доходи преди облагане на най- American Economic Association и бяха приветствани от консервативните икономисти.

Според анализа, долните 90 процента от населението в САЩ изглежда са се справили малко по-добре отколкото се е смятало досега (графика). Тъй като неравенството е основен фокус в предизборната кампания на демократите, окончателните данни вероятно ще предизвикат разпалена дискусия.

неравенство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *