Рафинерия

Пазарът на петрол се държи странно – преработката расте, а запасите падат. Директорът на отдела за борсови продукти на Saxo Bank Оле Слот Хансен коментира причините за Finmarket.
Най-съществената промяна на енергийния пазар през миналия месец стана връщането на т. нар. backwardation на пазара на петрол сорт WTI. С този термин се описва ситуацията, когато цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки.
• Благодарение на усъвършенстваната инфраструктура нефтът постъпва от находището Кушинг в Оклахома в крайбрежните рафинерии, които работят на пълна мощност за удовлетворяване на лятното търсене на бензин в период на забавяне на вноса. Тази ситуация съдейства за силното падане на американските запаси – рекордно за 30 години, за което съобщи службата за енергийна информация (Energy Information Administration).
• Също така това обяснява защо спотовата цена надхвърля цената за бъдещи доставки. Заводите се нуждаят от петрол сега и затова са готови да платят висока цена за незабавна доставка. Но те не са готови да залагат на по-висока цена в бъдеще.
При тази ситуация и в условията на неопределеност по отношение на цената на сорта на Brent, разликата между цената на Brent и американския WTI миналата седмица се върна към паритет.
Значението на спреда в по-далечна перспектива се определя от стойността на транспортиране на петрола по тръбопроводите и железниците от отдалечените обекти и хранилища. Затова се прогнозира, че Brent ще запази предимството си в средносрочен план. В краткосрочна перспектива се очаква, търсенето от рафинериите да достигне максимума си през август, което може да доведе до ново намаляване на запасите в САЩ.
Но тъй като добивът върви с високи темпове, ежегодният преход към горива с комунално-битово предназначение и други продукти може да стане преломен момент и запасите могат отново да започнат да растат, което ще доведе до спад на цените.
В търговията със сорт Brent също ще се запази ситуацията на backwardation поради няколко причини: профилактиката на обекти в Северно море и намаляването на предлагането, геополитическите проблеми в Ирак, Иран, Сирия, Судан и Египет, както и стачките в Либия.
Това помага да се обясни, защо спекулантите отново държат нетни дълги позиции, независимо от отсъствието на непосредствена заплаха или риск за снабдяването.
Днес цената на WTI e малко над 103 долара за барел, а петролът марка Brent падна под 107 долара, като и в двата случая има понижения.