долари

Дългов гуляй е оставил една четвърт от корпоративните активи в САЩ под заплахата от внезапно повишаване на лихвените проценти, като способността на компаниите да покриват лихвените плащания е най-слаба от 2008 г., предупреди МВФ.

Докладът за глобалната финансова стабилност, публикуван в сряда, подчерта един от основните рисковете пред плановете на президента Доналд Тръмп да стимулира икономическия растеж чрез комбинация от данъчни съкращения и инфраструктурни разходи. Въпреки че тези планове са далеч от завършване, МВФ предполага, че съкращенията ще донесат както увеличаване на дефицита, така и на дълговото бреме. Според прогнозата то ще бъде с 11 процентни пункта от БВП по-голямо в петгодишен период, в сравнение с прогнозата на Фонда отпреди година. Но потенциалното влияние на тези планове върху разходите за финансиране и върху бизнеса е по-притеснително. Надеждата на Тръмп е, че намаляването на данъците и понижената регулаторна тежест ще насърчат компании да увеличат инвестициите и да наемат повече работниците в САЩ, което ще доведе до по-силен ръст. МВФ смята, че е възможен друг сценарий, при който фискалните планове на администрацията се оказват икономически непродуктивни. Ако плановете на Тръмп доведат до по-голям бюджетен дефицит и по-висока инфлацията, това ще принуди Федералния резерв да увеличи лихвите по-бързо от очакваното. Това може да доведе до бързо поскъпване на долара и последици за развиващите се икономики, с уязвим дълг от 230 млрд. долара. Но това също ще има влияние върху финансовите разходи на американските компании, които според МВФ са добавили дълг за 7.8 трилиона долара след 2010 г.

Икономиката на САЩ ще нарасне тази година с 2,3% и с 2,5% през 2018 г., потвърждавайки прогнозите на МВФ от началото на годината.

Според доклада за икономическите перспективи глобалният растеж през 2017 г. ще достигне 3,5% и 3,6% през 2018 година. През януари Фондът очакваше тазгодишният ръст да е 3,4 на сто. МВФ прогнозира по-висок растеж във Великобритания (до 2% през 2017 и 1,5% догодина), Китай и Япония.

За България фондът очаква растеж от 2,9% през тази година и с 2,9% през 2018 г., което съответства на прогнозата на Европейската комисия. Прогнозата за тази година е подобрена с 0.1 процентни пункта.