Южен поток

Не ми е известно „Южен поток“ да е спрян, заяви председателят на парламента Михаил Миков пред БНР. Така той опроверга изявлението на премиера Пламен Орешарски, че е разпоредил спиране на проекта докато се постигне съгласие с Европейската комисия, която настоява за нов избор на изпълнител и съобразяване с Третия енергиен пакет.
Миков обясни, че проектната компания „Южен поток България“ е съвместно дружество на БЕХ и „Газпром“ и не може да й се нарежда спиране с „изявление“. „Не знам да е вземано решение някъде за спиране на проекта. Доколкото знам, „Южен поток“ е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между БЕХ и „Газпром“, и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата. Другото е политическо говорене. Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление“, категоричен бе той. Представете си какви неустойки биха последвали, добави Миков.

Това не е първото съмнение в действителното прекратяване на проекта. В понеделник икономическият министър Драгомир Стойнев коментира от Китай: „Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток“ изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст.“. От „Южен поток България“ няма информация за това дали са предприели стъпки за разваляне на договорите с консорциума, воден от „Стройтрансгаз„.

Уставът на дружеството, вписан в Търговския регистър, изисква договорите със строителите да се одобрят от общото събрание на акционерите. Това е така, защото съгласно този устав вземането на заеми, които надхвърлят половината от активите, както и сключването на сделки на обща или единична стойност над 100 млн. евро са от компетенцията на общото събрание – тоест БЕХ и Газпром. Проблемът е в това, че съгласно устава поканата за общо събрание не се обявява публично, тя може да се изпрати и по мейла. Решенията се вземат с единодушие, тоест, ако принципалът нареди на БЕХ да не одобрява договора, той не може да бъде одобрен. Това също опровергава тезата, че правителството не може да влияе на проекта.

Според Петър Москов от Реформаторския блок договорите със строителите вече са факт. Подписването на договора се е случило „три дни след изборите и два дни преди Орешарски да обяви, че няма да го строи“, според него. Изборите бяха на 25 май. Орешарски заяви, че проектът спира на 8 юни. Компанията „Южен поток България“ обяви, че строителят е избран на 27 май. Очаква се утре премиерът Пламен Орешарски и министърът на икономиката Драгомир Стойнев да съобщят подробности в парламента.
„Нека той знае, че както веднъж разкрихме машинациите им с документи, които имаме, трябва много добре да си направи сметката какво ще каже в парламента. Защото за нас са важни параметрите на този договор и на сключения заем“, заяви Москов.

Русия не е получила писмено уведомление от България за замразяване на газопровода „Южен поток“ нито на междуправителствено, нито на корпоративно равнище, заяви по-късно днес президентът на „Газпром“ Алексей Милер. Според него реализацията на проекта на българска територия продължава в съответствие с междуправителствените споразумения при спазване на графика.