Световна икономика

Не беше толкова отдавна, когато развиващите се пазари бяха превъзнасяни като постоянен двигател на световната икономика. Когато богатите страни бяха ударени от кризата през 2008 г., много страни със среден доход, чиято банкова система бе относително устойчива и имаха големи валутни резерви, превъзмогнаха сътресенията и относително бързо подновиха растежа. Но еуфорията намаля. А миналата седмица развиващите се пазари отчетоха най-голям отлив на капитали от седем години.

Световната банка предупреди през седмицата за структурно забавяне, като водещата роля за осигуряването на световния растеж е отстъпена на развитите страни. За първи път 2009 г. развиващите пазари не участваха в ръста на световната търговия през първото тримесечие.

Но слабостите на развиващите се страни бяха видими от известно време, пише „Файненшъл таймс”. Няколко страни изградиха диверсифицирана високопроизводителна икономика, която би ги извела на първа позиция сред богатите страни.

Според проучване на МВФ забавянето на тренда на растеж в страните със среден доход е било в ход след кризата. Години наред слабото подобряване на производителността е било прикривано от ниските лихвени проценти, подпомагано от количествените облекчения в САЩ и от високите цени на суровините.

Тези подпори сега са изритани и предстои по-голям натиск след като Федералният резерв повиши лихвите. Моделът на растеж на страни като Бразилия показа слабостите си. Хронични дефицити, висока инфлация и надценен валутен курс оставиха страната без друга алтернатива освен затягане на паричната политика и рецесия. Изпаряванеот на благоприятните външни условия оголи минали провали на реформите. Един или двама лидери като Нарендра Моди в Индия и Джоко Уидодо в Индонезия със закъснение опитват да преориентират държавните разходи от разточителните субсидии и към производствени инвестиции, но това ще отнеме време.

Процесът на забогатяване на бедните страни, много от които бяха движени от експортни производства, става все по-труден. Развиващите се страни предприеха деиндустиализация при много по-ниски нива на доходите в сравнение с предишните вълни. Очевидното структурно понижение на ръста на търговията спрямо общия ръст вероятно е резултат от това, че страни от Китай прибират все по-голяма част от веригите на доставки в страната. Това оставя по-малко възможности за износ на останалите развиващи се страни.

Капан на средните и ниските доходиМного икономисти говорят за капан на средните доходи, при което икономиките се забавят при относително ниска нива на БВП на глава от населението. От гледна точка на жизнения стандарт в развитите страни, например, САЩ, повечето развиващи се страни след 1960 г. остават в капана на относително ниските доходи.

Това предизвиква съмнения за валидността на неокласическата теория на растежа, която предвижда конвергенция на доходите. По-конкретно моделът на Солоу предполага, че нивата на доходите в бедните страни ще растат относително по-бързо от тези в развитите и постепенно ще ги догонват благодарение на натрупването на капитал. Презумпцията тук е, че всички страни имат еднакъв достъп до нови технологии. Но с няколко изключения – Сингапур, Хонг Конг, Ирландия и Тайван, например, това не се случи. Повечето страни от Латинска Америка обаче, запазват доходи, които са от 10 до 30% от тези в САЩ, показват данни на Фед-Сейнт Люис.

Още по-лошо е положението при страните с нисък доход, при които само Китай се опитва да се измъкне от капана.

За да се увеличи потенциалния растеж, развиващите се пазари трябва да се справят с пълен набор от структурни препятствия за растежа. Това не включва само традиционни въпроси като рационализиране на регулациите и изграждане на инфраструктура, но също и по-сложни предизвикателства като подобряване на образованието, насърчаване на конкуренцията и създаване на правила за развитие на услуги с висока добавена стойност.

Дори това да се случи, то няма да донесе големи подобрения в краткосрочна перспектива. Икономиките няма да скочат едновременно на пътя на дълготраен висок растеж, дори при правилни политики. Но няма друг начин – годините на лесен растеж благодарение на евтините пари и тлъстите печалби от износ на суровини свършиха.