Британският премиер Тереза Мей потвърди в дългоочаквана реч намеренията на страната си да напусне единния европейски пазар. Тя ще търси амбициозно ново търговско споразумение с ЕС, по подобие на това между ЕС и Канада.

Това поставя на изпитание британските износители и вносители, но дава възможност на Лондон да сложи край на свободното движение на хора.

Мей заяви, че страната  ще има контрол върху броя на гражданите от ЕС, които идват във Великобритания, но иска да гарантира правата им, както и тези на британците, живеещи в ЕС. Тя потвърди, че преговорите ще започнат през март, което означава, че излизането на Великобритания от ЕС ще се състои към март 2019 г. Според Мей Лондон иска да постигне преди това споразумение за отношенията си с ЕС. Крайното споразумение ще бъде гласувано от двете камари на британския парламент.

Обединеното кралство не иска да бъде наполовина вътре, наполовина навън, каза тя.

„Излизаме от ЕС, но не напускаме Европа. Излизането на Обединеното кралство от ЕС не е отказ от ценностите, които Лондон споделя с другите европейски държави“, заяви Тереза Мей.

„Нашите приятели и съюзници в Европа не винаги разбират решението ни и мнозина се опасяват, че то е началото на голямо разпадане на ЕС. Но нека го заявя съвсем ясно. Това няма да е в интерес на Великобритания, националният интерес на Великобритания неизменно и непреодолимо ще е свързан с успеха на ЕС“, посочи британската премиерка.

Паундът, който се понижи с близо 20% след референдума на 23 юни, се покачи по време на речта.

Мей каза, че иска митническо споразумение с ЕС, което не спира Великобритания от договарянето на нови търговски споразумения с трети страни. Тя и преди е настроявала за контрол върху имиграцията и отхвърляне на юрисдикцията на Европейския съд, докато търси възможно най-добри търговски условия.

Лидерите на ЕС са на позиция, че участието на Великобритания в общия пазар при тези условия е невъзможно. Свободното движение на стоки върви заедно със свободното движение на хора.

Но тя иска търговията между ЕС и Великобритания да остане свободна от мита и отворена както за асоциирано членство в митническия съюз, така и за напълно ново споразумение за отпадане на митата. Тя също заяви, че би искала запазване на елементи на единния пазар – например, за търговията с коли и камиони, както и за финансовите услуги. (Ако Лондон загуби „единния паспорт”, който позволява на финансовите инстититуции, базирани в Ситито да предлагат услуги в целия ЕС, Великобритания ще търси допълнително споразумение, но преди това трябва да гарантира не по-хлабави регулации за финансовия сектор от европейските).

Великобритания също се надява на плавна раздяла, поне що се отнася до имиграционния контрол, митническите правила и регулацията на финансовите услуги.

Статутът на британските граждани в ЕС и на европейците във Великобритания също остава неясен, пише WSJ. Мей каза, че иска бързо договаряне на взаимни гаранции, но една или две страни от ЕС  не са съгласни. Сред тях е Испания.

Що се отнася до вноската в общия бюджет на ЕС, Мей отхвърли бъдещите трансфери, но каза, че Великобритания ще се присъедини и ще споделя разходите за специфични програми на ЕС. Засега не е ясна развръзката и по един критичен въпрос: настояването на ЕС Лондон да плати 55-60 млрд. евро при напускането за покриване на разходите за програми, пенсии и други бюджетни плащания от миналото.

Според повечето експерти Мей е показала отсъствие на ясен план и не е сигурно, че ще успее да постигне търсените търговски предимства.

Според FT нейната реч за Брекзит е била признание за слабостта на преговорната позиция на Великобритания и ЕС е спечелил първия, безгласен рунд от преговорите.

Бившият италиански премиер Марио Монти заяви в Давос, че решението на Лондон спасява ЕС от дилема. То позволява на блока да избегне вътрешно разделение за това дали свободата на движение  на хора, капитал, стоки и услуги са фундаментални условия за единния пазар.

Лондон все пак се опита да подскаже, че има резервни ходове. Една надежда идва от САЩ.

Изказвайки подкрепа за Мей, бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп коментира в интервю за Times of London, че САЩ ще търсят бързо търговско споразумение с  Великобритания. Лондон приветства тези намерения, но коментаторите отново подчертават, че това ще бъде съпроводено с трудности. Лондон не може да се договори с Вашингтон, преди да се разбере с партньорите си от ЕС. А повечето бариери пред британския износ за Великобритания са нетарифни – специално за автомобилите, които са обект на специален интерес от Тръмп.

Освен това Великобритания заяви, че ако ЕС реши да й наложи наказателно споразумение за развод, тя може да приложи „конкурентни данъчни ставки и политики, които биха могли да привличат най-добрите компании в света и най-големите инвеститори“.

Тази заплаха да се превърне Великобритания в данъчен рай, заедно със неявната заплаха, че приносът на Великобритания за отбраната и сигурността в Европа биха могли да бъдат изложени на риск, ако ЕС отиде на груб развод, зарадва британската преса. Но дали Лондон не блъфира, пита реторично FT.