Карта на стереотипите

Янко ЦветковЯнко Цветков, българският дизайнер, който стана световно известен с хумористичните карти, посветени на националните стереотипи, печели нови почитатели. Наскоро той бе представен във Wired, а негови карти се появиха в “Шпигел”, за да допълнят поредицата от световни медии, публикували илюстрациите на Цветков за националните предразсъдъци.

Всичко започва през 2009 г., когато по време на газовата криза, Цветков рисува за приятелите си първата карта, обясняваща разликите на възприятията на различните народи. На нея Русия е обозначена като Параноидна нефтена империя, Украйна – крадци на газ, ЕС – Съюз на субсидираните фермери. Интересът е огромен и сайтът на дизайнера отчита половин милиард посещения. Днес картите са вече 40, а през февруари Цветков издаде и първата си книга в Германия – “Атлас на предразсъдъците“.

Една от последните му работи – Европа според британските консерватори, е реакция най-вече на страховете на Острова от емигрантите. Тя описва България и Румъния като място на безработни просяци, гърците са зомбита, а поляците – “водопроводчици, които вероятно правят секс с жените ни”. Българите също не са подминати (на картата горе). Според Цветков, ние гледаме на Русия като на Големия брат, Украйна е Urheimat (прародина), Испания – нашето работно място, Франция се отнася до “сиренето и други парфюми”, а Турция – Капълъ чаршия.

Цветков е роден в Царево и е завършил Нов български университет. Рисува първите карти, докато е в Лондон, а сега живее в Испания.

“Моята цел е сатирата, картите са повече карикатури, отколкото сборници с данни, които по стечение на обстоятелствата са и смешни”, обяснява метода си на работа дизайнерът. “Събирам информация от много места, най-вече от разговори с хора и следене на новини, доста често идеи идват също и от исторически факти, които съм чел. Но никога не питам директно хората какво мислят за определена страна. Не мисля, че по такъв начин мога да получа значима информация. Ние сме склонни да крием предрасъдъците си в повечето житейски ситуации. Но те лъсват много добре, когато не подозираме, че сме наблюдавани.”

Хората приемат картите с ирония, макар да има и по-остри реакции. “Има една група от хора без оглед на националност, която винаги обича да се смее на другите, но рядко й харесва да е обект на шеги”, казва дизайнерът.

Въпреки световния успех, Цветков отхвърля всеки намек за комерсиалност. “Аз съм работил като дизайнер по множество проекти, които са имали строго определени цели и функции и в които всяка стъпка е била подчинена на определена бизнес концепция. Но в личните ми проекти такова нещо няма, просто защото няма как да се правят подобни неща с линия и пергел. От бизнес гледна точка всичко, което се случва около проекта ми с картите е следствие, а не обмисляна, предварително структурирана цел”, разказа той за economix.bg.

Цветков продава плакати и календари чрез сайта си, но не го смята за “сериозен бизнес”.

Книгата също не е замислена като комерсиален проект. “Миналия месец отхвърлих предложение от американски издател, който искаше да публикува книгата в САЩ, но с различна корица и различно заглавие, под претекст, че “американците нямало да я разберат иначе”. Хонорарът, който загубих, беше доста голям, но го направих, защото не мисля, че каквито и да е икономически фактори трябва да имат глас в цялостната концепция на проекта. Не бих съветвал никой да следва подобен пример обаче, защото моите цели са специфични за мен самия”, обяснява дизайнерът.

“Налага ми се да обяснявам на издатели, че целта ми не е да максимизирам продажбите, а да издам добра книга, която сама да получи шанса да се продава заради това, което е, а не заради описанието, което издателят й е лепнал в каталога. Тези идеи са трудно разбираеми в една индустрия, която е обсебена от цифри и винаги търси най-малкия общ знаменател при несъществуващ риск”, твърди Цветков.

Българинът смята, че е имал късмет да намери издател в Германия, който да следва подобна философия. “Единственото, което ме интересуваше като автор, бе идеята да се запази и да не се правят компромиси с комерсиална цел. Издателството ми даде пълна свобода – от илюстрацията на корицата до вътрешното оформление и текстовете. Подобен подход има много рискове, но аз го намирам за по-обективен, дори и от бизнес гледна точка. Идеята, че рискът може да бъде свален до нула, на която робува модерната икономика, е като едновремешната вяра, че Слънцето се върти около Земята“, споделя Цветков.

Рискът се отплаща – книгата на няколо пъти влиза в челната класация на немския “Амазон” и досега е претърпяла три последователни издания. Скоро ще излезе и в Русия, а до края на годината се планират издания на английски и испански. Явно ще се наложи да издам английската версия сам, за да мога да запазя концепцията непокътната, предвижда обаче Цветков.

По принцип не приемам поръчки, защото е трудно да се правят подобни карти само със събиране на сухи факти от интернет, обяснява дизайнерът. За него картите са “инструмент за изразяване на идеи, които ми идват наум спонтанно”. Цветков се надява, че проектът ще продължи да расте, като вече е в ход подготовката за продължението на книгата, което трябва да излезе на немския пазар през следващата пролет. “След това вероятно ще започна друга, времето ще покаже.”