Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън направи пореден опит да успокои обществените опасения от миграционна вълна от България и Румъния и обяви поредица от мерки, ограничаващи достъпа до британската система за социални помощи.

Споделям опасенията на хората, които са загрижени за влиянието на правото на българи и румънци да работят във Великобритания, пише британският премиер Дейвид Камерън в статия за “Файненшъл таймс”, озаглавена “Свободното движение в Европа не трябва да е толкова свободно”

Времената се промениха и след 2004 г. сме свидетели на най-голямата миграция в Европа след войната. Във Великобритания живеят 1 млн. души от Централна и Източна Европа, пише Камерън. Според него е монументална грешка на лейбъристкото правителство, че през 2004 г. не е наложило седемгодишна забрана за достъп на източноевропейците до трудовия пазар. Когато България и Румъния се присъединиха, лейбъристите не бяха научили този урок. Затова неговото правителство е удължило преходния контрол за България и Румъния от пет до максималните седем години.

Друг важен урок е, че провалите в имиграционната политика са тясно свързани с благосъстоянието и образованието. Не можем да обвиняваме хората, че идват да работят здраво тук, но истинският отговор е да научим нашите хора да попълнят тези работни места, пише Камерън.

Но, разбира се, хората са загрижени за мерките, които предприемаме сега, казва премиерът. Ние променяме правилата, така че никой да не може да идва в страната и да очаква да получи веднага помощи. Няма да им плащаме през първите три месеца. Ако след три месеца, гражданин на ЕС се нуждае от помощи, ние повече няма да ги плащаме неограничено. Те ще могат да претендират най-много за 6 месеца, освен ако не докажат, че имат шанс да бъдат наети на работа.

Също така се втвърдяват изискванията, като се включва нов праг за минимални приходи. Няма да има жилищни помощи за новопристигналите граждани на ЕС, търсещи работа. Ако хората не са тук да работят – ако са дошли да просят, те ще бъдат върнати и ще им бъде забранено да се връщат за 12 месеца, освен ако не докажат основателна причина – например, намиране на работа. Работодателите, които наемат хора под минималната заплата, ще плащат глоба до 20 000 за всеки служител – увеличение повече от пет пъти.

Други страни като Холандия вече са наложи тримесечно изискване за престой преди да дадат достъп до помощи за търсещите работа, подчертава Камерън. Всичко това е в рамките на договора за присъединяване, подписан от лейбъристите.

Камерън заявява, че неговата партия иска да предотврати подобни проблеми в бъдеще. Време е за нов договор, който да признае свободното движение на хора като централен принцип на ЕС, но не и неограничено. От статията става ясно, че страната смята да работи с Австрия, Германия и Холандия за промяна на концепцията на свободно движение на капитала.