КТБ

Любимият одитор на КТБ отново заверява

от автор

0 коментара България

Регистрираният одитор Николай Орешаров, който – поне за известно време, изглеждаше да е сред малцината наказани виновници за фалита на КТБ, продължава да заверява финансови отчети на нейните длъжници. Сред тях е, например “Гипс” АД, което е и публично дружество.

Част от знаковите длъжници на банката, като “Авионамс”, все пак са предпочели друг одитор след фалита й. Това са направили и компаниите, които останаха под контрола на Цветан Василев.

Решение на Административен съд – София

Орешаров бе член на одитния комитет на КТБ, а в същото време заверяваше отчетите на нейното дружество за управление на активи, както и на поне 50 от нейните големи длъжници (виж повече тук). Той е заявил, че това не е заплаха, тъй като членът на одитния комитет не е администратор на банката и не се явява свързано лице. Орешаров бе и консултант на някои от дружествата.

На 12 декември 2014 г. Комисията за надзор над регистрираните одитори отне за две години правата на Орешаров. Следващата година тя проучи по-подробно делата му и му наложи глоба от 2000 лева. И двете решения са обжалвани и отменени на две инстанции.

Отменена е и глобата, която комисията наложи на КПМГ заради пропуски при одитирането на отчетите на самата КТБ в пет последователни години. Тогава дори председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова изрази учудване, че лицензът не е отнет.

Съдът е сметнал, че комисията прибързано е лишила Орешаров от права, вместо примерно да го предупреди, а да му отнеме правата, когато фалира и друг кредитор. По-конкретно в решенията се казва, че органът “не е мотивирал преценката си защо е наложил именно това, явяващо се най-тежко наказание, въпреки констатациите, че нарушението на наказаното лице е първо.”

Видно от мотивите на съда отмяната на санкциите е изцяло на формална база. По отношение на най-строгото наказание на Орешаров се посочва, че в съставените актове не е посочено изрично датата и мястото на извършване на нарушението. Освен това в акта не било формулирано добре словесното изложение на нарушението, а това не може да се изведе по подразбиране.

Отмяната на глобите пък се дължи на изтекла абсолютна давност (три год. плюс 1 година и 6 месеца) към началото на 2016 г.

Свързани текстове

Бизнесмен Лобистки закони в полза на одитори и адвокати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *