Корпоративна

Парламентът гласува създаване на комисия, която да проучи обстоятелствата около фалита на КТБ, а междувременно битката за наследството на нейния мажоритарен собственик Цветан Василев, се ожесточи. Близо 1 млрд. от активите, финансирани с кредити от КТБ се изпариха чрез цесии и прихващания. Доскорошните съюзници в рухналата империя изглежда водят позиционна война и тя не е само за пари, както показва случаят с отнетия по искане на ДАНС лиценз на „Дунарит“.

Няма точна информация какво става с активите, кредитирани от КТБ. Запазени ли са обезпеченията или цесиите (макар и отменяеми от синдика) са послужили като повод да се вдигнат запорите.

В представения отчет на борсата има списък на заведените изпълнителни дела. Повечето са дела, към които КТБ се е присъединила, а единственото по-голямо дело, което квесторите са завели, е срещу „Алфа Кепитъл“ – един от собствениците на „Петрол“ и голям длъжник на КТБ. Според финансовия министър Владислав Горанов докато бъде обявена несъстоятелността, „от гледна точка на закона, е възможно да се правят различни сделки, които да прекъсват връзката между банката КТБ, която вече не е банка, и това, което е купено с парите от нея.“ (цитат от предаването „Карай направо“). Обявяването на несъстоятелността зависи от това дали петчленният състав на ВАС ще потвърди решението на тричленката, която реши, че акционерите на КТБ нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза й. При банките отнемането на лиценза задвижва процeдурата по фалит.

БТК

Положението с БТК е неясно. През януари бяха извършени промени в Надзорния съвет, с които властта бе поделена между хората на Василев, руската ВТБ (представлявана от Милен и Георги Велчеви) и представителите на кредиторите. В ролятата на балансьор попадна Майкъл Тененбаум, също нов член на Надзорния съвет. Допълнено: На 9 март е подадено заявление за вписване на решенията на заседание на Надзорния съвет, проведено чак на 3 февруари. На това заседание Златко Сурлеков е бил освободен като председател на УС (Таненбаум е гласувал „за“ заедно с Георги Велчев и Стефан Дзупет), но не е прието предложенето на групата около ВТБ на негово място да се избере Михаела Калайджиева. Тененбаум е гласувал против, както и Владимир Пенков (той замени Василев в НС миналото лято) и Светослав Димитров. Решението още не е вписано, ако се впише, БТК ще остане без председател на УС. УС се състои от седем члена, а изпълнителен директор е Атанас Добрев.

Развръзката може да дойде от Брюксел. През януари Технологичен център – Институт по микроелектроника“ (ТЦ – ИМЕ) сезира КЗК за промяната на контрола върху БТК, като са прехвърлени дялове „Бромак Телеком Инвест“ към SHCO79 от Люксембург. Заради големия оборот на телекома КЗК прехвърли казуса на Главна дирекция „Конкуренция“ към Европейската комисия.

Булгартабак

Прехвърлянето на „Булгартабак“ на офшорка, контролирана от мистериозно физическо лице даде началото на войната между Цветан Василев и Делян Пеевски. Василев загуби тази битка. Блогърът Мирослав Иванов твърди, че крайният собственик на тютюневия холдинг вече е друг.
Последните официално обявени новини за „Булгартабак“ са маловажни, например, холдингът си върна обратно миноритарен дял от „Табак Маркет“ – собственика на Лафка. Годишните приходи на Булгартабак достигнаха 511 млн. лева (ръст с 2%), хвалят се от дружеството в съобщение до борсата. Това се дължало на ръст в износа за Русия и „Адриатика”.

Петрол

Това безспорно е най-оспорваната компания в новата българска история. След затварянето на КТБ, контролът над „Петрол“ премина към Гриша Ганчев, като не бе сигурно дали той действа от свое име .  През последните седмици ситуацията съвсем се заплете. Да припомним, че миналата година собствеността в „Петрол” бе разпределена в четири компании – „Корект Фарм”, „Алфа Капитъл”, „Юлинор” и „Вип Пропъртиз”. Междувременно „Алфа Кепитъл” поиска да бъде обявено в несъстоятелност, тъй като не може да обслужва дълга си към КТБ, по-рано това – като своеобразна защита, поиска и „Юлинор”. А през декември в неплатежоспособност бе обявено и „Корект Фарм”. „Вип Пропъртиз” пък прехвърли дела си на неизвестната компания „Перфето консултинг”, чийто собственик бе свързан с „Литекс“. Това стана след като дяловете на собственика на това дружество – борецът от ловешкото село Торес Александър Александров, се оказаха запорирани заради потребителски кредит към Булбанк.

Междувременно част от активите на „Петрол” и дъщерните дружества се прехвърлят към нови компании. Например, дъщерното дружество Петрол Газ тази година продаде складова база в Пловдив на Хекса Газ. По-рано „Елит Петрол“ АД апортира земя, сгради, съоръжения и други активи в капитала на новосъздаденото „Елит Петрол – Ловеч“ ЕАД. Това дружество сключи договор за поема на дълг с Кристъл Асет Мениджмънт, заради което бе учреден особен залог на цялото предприятие на „Елит Петрол”.

Дунарит

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет на свое заседание миналата седмица отне лиценза на „Дунарит“ АД за износ, внос и трансфер на оръжия, съобщи „Сега“.  Отнемането е „временно” – важи до изтичане на срока на лиценза. Решението е заради неясната собственост на компанията, а според икономическия министър Божидар Лукарски, чийто подпис стои под решението – заради заплаха за икономическата и финансовата стабилност. По-рано „Труд” попита наистина ли “Дунарит” е икономически стабилно и надеждно предприятие, след като дължи десетки милиони евро на чуждестранно лице, а същевременно раздадените от него и фигуриращи в баланса му като „вземания“ многомилионни заеми към други, свръзани с Василев, фирми бушони, са на практика несъбираеми. Става дума вероятно за известния предприемач Едоардо Миролио, а предисторията е следната:
През декември заводът бе заложен в полза на Едоардо Миролио, който се смята за близък на Василев и така бяха парирани опитите да бъде овладян. Миролио направи това, придобивайки вземания за почти 25 млн. евро чрез цесия, с което стана основен кредитор на „Дунарит”. Последваха оспорвана битка за контрола, която Василев спечели. Затова отнемането на лиценза изглежда е било последен ход.
Новината за отнемане на лиценза предизвика напрежение, а синдикатите обявиха стачна готовност. Василев винаги е реагирал болезнено на опити за превземане на Дунарит – обяснимо, като се има предвид, че предприятието генерира солидна печалба – 10 млн. лева за 2013 г.

Техномаркет

С помощта на Миролио Василев успя да запази и търговската верига или италианецът с български паспорт просто спаси депозита си в КТБ. Така или иначе през декември Е. Миролио АД стана най-големия акционер в „Техномаркет”, където през лятото се завърнаха и бившите собственици Николай Китов и Евгений Гълъбов. Протокол от общо събрание пред февруари сочи, че по 25% от търговската компания имат Е. Миролио АД и синът му Франко Миролио, а останалите дялове са на Домтех Холдинг, Лихтенщайн (преди затварянето на КТБ – едноличен собственик), Китов, Гълъбов и Ангел Велев. От обявление до КЗК става ясно, че Миролио иска да придобие 100% от компанията.

Рубин

Стъкларският завод в Плевен е обект на засилени атаки. Според блогъра Мирослав Иванов, който стана известен, публикувайки документи от КТБ, „Кепитъл Инвестмънт“ е придобила активите срещу задължения на „Рубин Инвест“, които не са изпълнявани. Той свързва купувача с Александър Сталийски.
Рубин индъстри пък е с наложен запор от НАП, става ясно от Търговския регистър.


Кула от карти

Няколко дружества са ключови за империята на Василев и той продължава юридическата битка за тях, с частичен успех.

ТЦ-ИМЕ е едно от ключовите дружеств, без което голяма част от конструкцията ще рухне. Миналата година по искане за несъстоятелност от “Сиболе сървисиз лимитид”, известната съдийка Румяна Ченалова назначи синдик, наложи запор на сметките му, както и на свързаното дружество EFV. Василев неуспешно се опитва да подмени състава на СД на ТЦ-ИМЕ. Последно съдът отказа вписване на Йордан Златков като изпълнителен директор на мястото на Теодора Тенева – тя, помните, бе един от осемте директора, които се отрекоха от бившия си бос. Танева твърди, че не е получила покана за заседанието на СД, което е насрочило общото събрание на акционерите, гласувало за нейната смяна. Активите, които това дружество контролира, надхвърлят 1 млрд. лева, като сред тях са БТК, Русенската корабостроителница и „Рубин инвест“ (чрез „Сагара“).
EFV освен акционер в ТЦ-ИМЕ e и мажоритарен акционер в “Хедж инвестмънт България”, което чрез „Кемира” контролира “Дунарит” и др.
Допълнение: Софийският апелативен съд (САС) отмени отпределение на Румяна Ченалова, с което тя назначи временен синдик в чуждестранна компания. Става въпрос за предварителните обезпечителни мерки поискани от свързваното с депутата Делян Пеевски „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ спрямо контролираното от банкера Цветан Василев „Технологичен център – институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)“ и единия от основните му акционери – офшорката EFV, съобщи „Капитал“ на 11 март.
За самото „Хедж Инвестмънт” се води битка, която засега Василев печели. В началото на февруари Бисер Лазов, бившата му дясна ръка, който премина в лагера на Делян Пеевски, подава сигнал до Търговския регистър като акционер с една акция от „Хедж”. Сигналът е предизвикан от заявено вписване на промени в управлението на „Хедж”, като за изпълнителен директор се избира Асен Бабунски на мястото на Албена Андреева. Лазов се позовава на писмо от JTI Participation – офшорка от Кюрасао, която твърди, че още през 2013 г. е придобило 8799 акции. От книгата на акционерите не става много ясно в крайна сметка какво се е случило, но е факт, че след гневно писмо на Апостолов новият борд на директорите е вписан.
На 6 март „Хедж” успява да впише своя новоназначен прокурист Пиер Луврие – белгиец с руски паспорт като управител на „Кемира” на мястото на Бисер Лазов (след поредно оспорване на Лазов). На същата дата той е вписан и като прокурист на „Дунарит”, както и на „Амионамс“  (бившето „Терем“ – Пловдив).
„Рубин индъстри” и „Глас Индъстри”, както и ТЦ ИМЕ – ВЕСТ са собственост на Вивес и Рема Трейд.
Самото Вивес вече е собственост на Николай Брейчев и Кирил Тодоров. Промяната е станала през септември-октомври, става ясно от книгата на акционерите. Какво означава това? Ето някои следи:
През ноември Брейчев влиза в СД на „Мел Финанс” – на мястото на самия Цветан Василев. Това дружество от 2010 г. се води собственост на Сефинко, Швейцария. Другият нов член на СД, който става и изпълнителен директор на Мел Финанси е Илия Дончев. Дончев е участвал в консултантски фирми. През септември обаче той влиза в Съвета на директорите и друго важно дружество от бившата империя на Василев – Партнер лизинг. Другите нови попълнения в борда на Партнер Лизинг са Марио Първанов и Илина Нотева, която става изпълнителен директор.
Собственици на това дружество са „Афлик България”, с директор Едуард Милано, Неда 21”, собственост на Данчо Данчев (изпълнителен директор на „Виктория) и Златка Белинова.
Всички последни вписвания се направени от адвокат Ивайло Боев, а видно от жалбата във връзка с Хедж Инвестмънт той е пълномощник на EVF и работи заедно с адв. Мартин Апостолов, който открай време вписва регистрации на фирми на Цветан Василев.