КТБ

Компании на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, както и дружества под контрола на Гриша Ганчев и Едоардо Миролио и такива, които се свързват с Делян Пеевски са били най-активни в извършваненто на цесии и прихващания. Не остават назад и държавните дружества.

Това показва списъкът по чл. 62, ал. 12, т. 3 от Закона за кредитните институции, представен от синдиците на Корпоративна ТБ (в несъстоятелност). Това са лицата, които са съобщили за прехвърляне на вземането си или са направили волеизявление за прихващане след поставяне на банката под специален надзор (20 юни 2014 год.).

ПИБ е направила шест цесии за 103 млн. лева. Сумата съответства на депозита на „Еър Пропърти“ (н), чийто първи кредитор е банката и според блогъра Мирослав Иванов банката е продала това вземане на „Табак Маркет“, „Сиболе България“, „Дрослиан“ и „Промишлено строителство холдинг“ (доскоро собственост на „Водстрой 98“).

Капитъл Инвестмънт, което бе свързано с Александър Сталийски, е прехвърлило свои вземания от банката за близо 30 млн. лева и 4.9 млн. евро. Самият Сталийски е един от най-едрите вложители на банката, извършили цесия, е прехвърлил вземане за 20 млн. лева и 3.3 млн. евро. Самата Виолета Сечкова е цедирала вземания за почти 10 млн. лева и 1.6 млн. евро.
В същото време Рубин Инвест има прихващания за 25 млн. лева и 3.2 млн. евро. Капитал Инвестмънг е купувач на основни активи на стъкларския завод.

БТК има 10 цесии за 129.05 млн. лева. А свързаното с него дружество НУРТС е в списъка с прихващания за 51 млн. лева
БЕХ е изчистил вземания за 21 млн. лева и 4.2 млн. евро. Мини Марица Изток и ТЕЦ Марица Изток 2 са направили прихващания, съответно за 4.2 млн. евро и 21.5 млн. лева.
Много държавни компании също са в списъка на дружествата, прехвърлили вземанията си, сред тях са Булгаргаз и БДЖ Товарни превози, както и БФБ и Централния депозитар.
В списъка са и много договорни фондове и други финансови институции, които нямат право на държавна гаранция по влоговете.

Има няколко компании, свързани с Делян Пеевски, които са се възползвали от възможността. Собственикът на Lafka Табак Маркет е извършил прихващане за 34.4 млн. лева, Дрослиан – 16.8 млн. лева, Промишлено строителство холдинг – над 20 млн. лева

Едоардо Миролио е направил цесии за 12.8 млн. лева, 3.5 млн. евро и 2.2 млн. щ. долара.
Отделно Е. Миролио АД е прехвърлил вземания за 31.7 млн. евро, както и „Интерпред”.
Одиторът Силвия Пенева също е в списъка с 1.3 млн. лева – друг случай, за който досега имаше само неофициална информация.

Домтех – един от акционерите в Техномаркет е изчистил кредити за над 50 млн. лева, а самият Техномаркет – над 9 млн. евро. Преди дни стана известно, че компания на Делян Пеевски и Ирена Кръстева иска да придобие до 50% от дружеството, което съответства на дела на Едоардо Миролио.

Компаниите на Гриша Ганчев са били особено активни в прихващанията.
Елит Петрол е извършило серия прихващания за 12.7 млн. щ.д., 2.7 млн. евро и 40 млн. лева.
Литекс моторс е уредил 47 млн. лева и 15.5 млн. евро. Нафтекс Петрол има прихващия за 1.8 млн. лева, 1.3 млн. лева и 9.9 млн. долара.

Дунарит е направил прихващания за 18.7 млн. лева, 29.8 млн. евро и почти 5.2 млн. долара, Авионамс също е в списъка.
Много други компании, свързвани с Василев, също са уредили дълга си чрез прихващания. Сред тях са Сана Спейс Хотел Хисаря, Хелт енд Уелнес, Корси Маунтин Резорт, Костенец ХХИ, Инфраструктурна компания, Компекс Енержи, Партнер лизинг (но само малка част от кредита), Планасат, Гипс, Русенска корабостроителница Запад, както и Телиш АД. Самият Василев чрез Бромак е направил цесия за 41 млн. лева.

Енергийна финансова група и Риск инженеринг също са в списъка със серия сделки