Валути, евро

България ще продължи по план с емисията еврооблигации въпреки понижението на рейтинга и затварянето на Корпоративна банка. Очаква се емисията да приключи до края на седмицата или в понеделник.

Емисията е в размер на до 1.493 милиарда евро. Тя се прави заради предстоящия падеж по глобалните облигации в размер на около 1.7 милиарда лева, както и за покриване на заложения дефицит в държавния бюджет за 2014 г. Вчера премиерът Орешарски обяви, че доходността по емисията се очаква да бъде около или под 4 на сто, без да уточнява други параметри. Възможно е той да е имал предвид срок над 10 години.

Според източници на Ройтерс последните събития няма да повишат доходността до неатрактивни нива.  В понеделник започна роудшоуто по представяне на емисията, което ще обхване Германия, Лондон, Париж и Виена.

Според присъствали на срещите в Германия интересът е бил добър и доходността едва ли ще претърпи голяма корекция заради понижението на рейтинга.

Според аналитика Ричард Сегал от Jefferies  МФ изглежда ще се ориентира към средния и дълъг край на кривата на доходността, като ще пусне два транша при положение, че търсенето е достатъчно. Economix.bg вече писа, че емисията ще бъде на два транша с различна срочност. Очакванията са единият транш да бъде от седем до 10 години, а вторият – 15 години.

Финансисти, до които се е допитала и Агенция Блумбърг, също не очакват проблем с пласирането на книжата. Това е така, тъй като публичният дълг на България – най-бедният член на Европейския съюз, е сред най-ниските спрямо брутния вътрешен продукт (18% – бел. ред.), коментира пред агенцията Луц Рьохмайер от LBB Invest. Именно затова спасяването на банката няма да промените кредитните показатели на страната, обяснява той.

Стефан Имре, анализатор от Райфайзен банк обяви в бележка от вторник, че инвеститорите вероятно ще настояват за умерено повишаване на спреда с цел компенсация за понижението на рейтинга от S&Pи очакваната национализация на Корпоративна ТБ. Все пак пласирането на облигации е въпрос на пазарни условия и остават рискове, че правителството може да отложи емисията, ако цените не са атрактивни, казва Имре.

В понеделник МФ отхвърли всички поръчки за вътрешен аукцион ДЦК поради твърде ниска цена цена/висока доходност. Заради кризата с Корпоративна доходността по облигациите от последната емисия, пласирана на външните пазари – петгодишните еврооблигации от 2012 г., които са с падеж 2017 г.,  се повиши с 22 базисни пункта до 1.50 на сто – най-високо ниво от март.