мини

Няма да се изисква лиценз за извършване на дейности за железопътен превоз на товари от дружества и предприятия, за техни нужди. Такъв текст може да бъде одобрен в закона за железопътния транспорт, става ясно от подготвения доклад за второ четене. Той обединява проекти на правителството и на депутати от БСП и ДПС. Въпросната поправка е от проекта на ДПС и е надвила подобен текст в законопроекта на кабинета, който предвижда да няма лиценз за регионални, градски и крайградски превози.

През май свързаната с Ковачки „ТБД – Товарни превози“ ЕАД подаде документи за лиценз като железопътен превозвач, съобщиха „Труд“ и „Стандарт“. Той е собственик на редица мини, сред които „Бобов дол“, „Бели брег“, „Чукурово“ и др. През февруари БДЖ прекрати превоза на въглища за Ковачки заради 15 млн. лв. задължения, от които 9 млн. лв. просрочени, а по-късно се споразумя за разсрочено погасяване на дълговете. Мините на Ковачки разполагат с 345 вагона, с които ще тръгне новата компания.

Процедурата по издаване на лиценз и необходимите сертификати за безопасност обаче отлагат старта й за края на годината. Чрез законовата поправка се дава възможност за заобикаляне на БДЖ още това лято.
Според отчета на БДЖ- Товарни превози твърдите минерални горива имат дял от 38% от превозените товари от компанията през миналата година. Отделянето на мините на Ковачки ще намали чувствително приходите на компанията, която е поставена под силен финансов натиск заради просрочени дългове.
Предложението за специална поправка в интерес на Христо Ковачки идва след като веднага след изборите Надзорният съвет на НОИ одобри разсрочване на дългове на „Въгледобив Бобов дол“ в размер на 41 млн. лева. Според в. „СЕГА“ се разсрочват и данъци на мините в размер на 44 млн. лева за 15 години.
По данни на ИАЖА общо 10 компании имат лицензи за превоз на товари. Най-големият конкурент на БДЖ е Българска железопътна компания, собственост на румънската Grup Feroviar Roman, която бе кандидат при опита за приватизация на държавния превозвач.