Иво Маринов ще остане зам.-министър с ресор туризъм в оставка, но при първия проблем ще бъде отстранен. Това съобщи служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който представи екипа, с който ще работи, предаде Дарик радио. Маринов, който бе подкрепен от туристическия бранш, ще продължи да работи в Пловдив, където бяха преместени две дирекции на министерството. В екипа Ирена Младенова ще отговаря за европейските програми и иновациите, Виолета Лорер за малките и средни предприятия и икономиката, а Божан Стоянов – за енергетиката.
Служебният министър даде да се разбере, че готви промени и в ръководствата на държавните дружества в енергетиката, които ще започнат от Българския енергиен холдинг.
Василев определи ситуацията във ВМЗ-Сопот, където хората отново не получават пари, като притеснителна, но съобщи, че се подготвя споразумение за кредит с Корпоративна търговска банка.
Ирена Младенова съобщи , че има отворени две схеми по ОП „Конкурентоспособност“ и ще се положат усилия бизнесът да ги използва по-пълноценно. Едната схема предлага 700 млн. лв. кредити на лихва, която е наполовина на пазарната – кредити по инициативата „Джереми“.
Втората схема е насочена към подпомагане на фирмите в областта на енергийната ефективност. По нея общото финансиране е на стойност 300 милиона лева, като при необходимост фирмите имат възможност да използват кредитен ресурс, предоставен от ЕБВР за съфинансиране, посочи зам. министър Младенова. Като една от основните си задачи тя открои и подготовката за европейско финансиране на българския бизнес през следващия програмен период.
Божан Стоянов заяви, че е време гражданското общество да потърси сметка на участниците в българската енергийна система. Ще направим проверка на най-важните участници в българската енергийна система и ако времето ни позволи и ако обществото ни подкрепи, ще започнем да отстраняваме най-важните проблеми и несъответствия, каза той .
По думите на министър Василев през следващата седмица ще бъдат обявени изпълнителите на международния одит в енергетиката.
Мерки за енергийна ефективност в 168 обществени сгради ще бъдат реализирани със средства от Международен фонд“Козлодуй. Предстои сключването на договора, в който изрично ще бъде предвиден ангажимент подизпълнителите да получат 30 на сто авансово плащане, сумите да бъдат изплатени напълно в 30-дневен срок след приключване на работата и да бъде разкрита гореща телефонна линия в МИЕТ, на която да се приемат сигнали за нередности при изпълнението, обясни министър Василев.
В туристическия ресор предстои изработването на наредбите към Закона за туризма. За максимална ефективност на работата ще бъдат сформирани работни групи с участието на представители на туристическия бранш и държавата. Ще бъде създадена и обществена комисия, която да разработи дългосрочна стратегия за развитие на туризма в България.