космос

Основателят на Amazon Джеф Безос съобщи, че авиокосмическата компания Blue Origin е сключила сделка с United Launch Alliance (ULA), доставчик на американското правителство.
Партньорството предполага, че Blue Origin ще разработва двигател за ракети ULA, доставящи в орбита граждански и военни спътници. Според Бизнесуик това означава, че Безос и основателя на SpaceX Елън Мъск официално влизат в космическа война.

Досега SpaceX бе по-известна от Blue Origin. То доставяше оборудване за космически станции, изстрелваше търговски спътници и публично тестваше многократни ракети носители. А неотдавна сключи договор с НАСА за 2.6 млрд. долара, според който ще транспортира астронавти до международните космически станции (МКС). По този начин САЩ се надавят да сложат край на сътрудничеството с Русия до 2017 г. За 20 септември пък е насрочена карго мисия на Dragon – космическия кораб на SpaceX до международната космическа станция, съобщава сайтът на NASA.
Blue Origin, от своя страна работи в почти пълна секретност и обикновено за неговата дейност се разбира от съобщения на американски държавни организации. Благодарение на милиардите на Безос компанията шлифова технологиите си, без да преследва търговски цели. Но, както и SpaceX, тя се старае да създаде космически кораб, способен да лети много пъти до други планети.

Безос и Мъск неведнъж са се сблъсквали. Те се състезаваха за достъп до стартовите платформи на НАСА и и SpaceX спечели. Но по-голямо предимство ще получи този, който разработи най-добрите ракети-носители за многократно използване. Сделката на Blue Origin с ULA бележи нов етап.
ULA е съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin и неведнъж е било критикувано от SpaceX за скъпите си услуги и заради използването на руски двигатели в ракетите. Но сега ULA сега обяви, че има намерение да използва американски двигатели, произведени от Blue Origin. Разработката ще отнеме четири години.

Отлагана многократно, предстои и битката за космически туристи. Virgin Galactic – компанията на Ричард Брансън, за породен път отложи първия комерсиален космически полет за пролетта на 2015 г. Компанията работи от 2005 г., за да се преодолее предизвикателствата пред своя кораб, SpaceShipTwo, и самолета, която ще помогне да се достави в орбита – WhiteKnightTwo. Когато Ню Мексико се съгласи да построи за Virgin Galactic космодрума четвърт милиард долара, се очакваше полетите да започнат през 2011 година. Все пак е възможно тази година да бъде направен тестов полет на космическия кораб SpaceShipTwo, който е предвиден за двама пилоти и шестима пътника.

Цената на един билет до ниска околоземна орбита струва 250 хиляди долара на човек. Компанията казва, че повече от 700 души са се записали за пътуването.