Млади

САЩ остават най-атрактивната дестинация за търсещите работа потенциални емигранти, според изследване на трудовата мобилност на Boston Consulting Group и The Network.

То е проведено сред 200 000 анкетирани в 189 страни. Почти 64% искат да се преместят в друга страна, за да работят там. Българите са в групата на страните, в които желаещите да правят кариера в чужбина измежду тези, които живеят зад граница, е 70-80 на сто. По това приличаме на Португалия, Люксембург, Словения. В Полша и Румъния готовността за задгранична кариера е по-голяма (80-90%), а във Франция и Холандия е над 90%. Най-големи домошари са руснаците, германците, американците, датчаните и великобританците – под 50%.

САЩ е потенциална дестинация за 42% от отговорилите, следвани от Великобритания – 37% и Канада – 35 на сто. Трите страни печелят интерес поради големите икономи и висок жизнен стандарт. Те също така са привлекателни, тъй като основният език е английски, който е широко разпространен.

Нито една азиатска страна не е в първите 10 страни, до голяма степен поради трудността да се научи японски или китайски.

Повечето потенциални емигранти от Г-20 предпочитат САЩ, но за руснаците и турците Германия е №1, а италианците и канадците избират Великобритания.

Лондон е първи в списъка на предпочитаните градове за работа в чужбина, следван от Ню Йорк и Париж.

Изследването е предимно сред бели якички и квалифицирани работници.

Един от най-интересните резултатите е растящото значение на меките фактори. На първо място работниците поставят оценката за своя труд.

работа в чужбина

Топ 10 страни

 1. САЩ
 2. Великобритания
 3. Канада
 4. Германия
 5. Швейцария
 6. Франция
 7. Австралия
 8. Испания
 9. Италия
 10. Швеция

Топ 10 града

 1. Лондон
 2. Ню Йорк
 3. Париж
 4. Сидни
 5. Мадрид
 6. Берлин
 7. Барселона
 8. Торонто
 9. Сингапур
 10. Рим