„Тройката” международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) са се съгласили с предложението за въвеждане на еднократен извънреден данък върху депозитите в размер на над 100 000 евро в най-голямата банка в страната „Банк ъф Сайпръс”. По време на преговорите с правителството на Кипър „тройката” е дала съгласието си също за облагане на депозитите над 100 000 евро в другите банки в страната с 4%, предаде ИТАР-ТАСС. Според Би Би Си обаче данъкът ще бъде 25%. Първоначалното предложение предвиждаше 6.75% върху депозити под 100 000 евро и 9.9% над тази сума.
Кипърският парламент даде своето одобрение по-рано за първите три от осем мерки, съставени от правителството в отчаян опит да спаси финансовата помощ от ЕС до крайния срок в понеделник, предадоха световните агенции. С това Кипър се опитва да отговори на условията на ЕС, която изиска въвеждането на безпрецедентен данък върху депозитите (първоначално дори за малките депозити) в замяна на спасителна помощ.
Парламентът на Кипър одобри законопроекта за преструктуриране на банките на страната, предаде Би Би Си. Депутатите гласуваха в полза на фонда за солидарност, който ще бъде захранван отчасти със средства от национализацията на пенсионни фондове на обществени и публично-частни предприятия. Приет беше също планът за въвеждане на контрол върху движението на капитали в банковата система, чиято цел е да спре изтичане на капитал.
Преструктурирането на банките предвижда разделянето им на добра и лоша банка, като ще започне с Laiki (Popular) Bank. Според WSJ преструктурирането означава депозитите надд 100 000 евро да бъдат „подстригани“ с 40%. По-спорната мярка е фондът за солидарност, който ще обедини държавни активи и предвижда емисия на облигации, обезпечена с бъдещите приходи от газ и активи на пенсионни фондове – мярка, срещу която остро се изказа германският канцлер Ангела Меркел.
Властите в Никозия опитват да съберат 5,8 млрд. евро, необходими за финансовата помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 10 милиарда евро.
Остава да бъдат обсъдени и по-спорните мерки, включително и данъкът (вероятно 15%) върху банковите депозити над 100 000 евро.
Банките на остова са затворени цяла седмица и ще отворят най-рано във вторник. Има ограничения за тегленето от банкомати. Много фирми приемат само плащания в брой.
Според българските власти кризата в Кипър засега има само косвен характер върху българската икономиката. По данни на ЕЦБ българи притежават 100 млн. евро депозити в кипърски банки. Тук не се включват парите на „български“ офшорки. На острова работят и клонове на две български банки – ЦКБ и ПИБ, като за втората се знае, че е раздала кредити за 483 млн. лева.