търговия

Кибер понеделникът (денят на намаления в търговията онлайн) победи Черния петък по ръст на търговията.
Онлайн продажбите в Ню Йорк вчера са нараснали с 19%, съобщи IBM в електронно съобщение, цитирано от Блумбърг. На сайта на компанията могат да се видят обобщени данни за 800 сайта към 30 ноември. Особено активни са били притежателите на смартфони, като мобилният трафик е достигнал 30% от пощенията на сайта.
В същото време продажбите във физическите магазини по време на Черния петък отбелязаха първи спад от 2009 г. Общо продажбите онлайн преди Коледа се очаква да нараснат с 15% до 82 млрд. долара. Общият ръст на търговията в САЩ ще бъде доста по-слаб – с 3.9% до 602 млрд. долара.
Търговците на дребно като Амазон се стремят към ръст от 15% по време на коледното пазаруване.
Amazon примамва посетители със сделки като дигитална камера на Canon, намалена с 46%. EBay не остава назад с отстъпка от 80% за обеци с диамант.
Онлайн покупките са нараснали до рекордните 1.2 млрд. долара по време на Черния петък, според изследване на CosScore, цитирано от Блумбърг. Но поради намаляването на продажбите във физическите магазини, общият оборот по време на ваканцията за Деня на благодарността в САЩ е намалял с 2.9% до 57 млрд. долара по данни на Националната федерация на търговците на дребно.