В петък, 1 март независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране изпълни поръчението да понижи цените на електроенергията. Не съвсем в срок (вероятно от 5 март, вместо от 1 март) и не според изчисленията на премиера Бойко Борисов (с по-малко от 7%, вместо с 8%), но все пак направи и невъзможното. Ден по-рано дори излезе извънреден брой на Държавен вестник, в който бе отпечатан светкавичен закон, позволяващ на комисията да променя цени, когато сметне, че е необходимо.
Но добрата новина остави лош вкус. Извънредното мартенско понижение бе обосновано точно толкова “добре”, колкото и внезапното юлско повишение на цените на електроенергията с над 13%.

До този момент няма ясен отговор на въпроса за чия сметка бе постигнато намалението. От доклада, качен на сайта на ДКЕВР, се разбира, че един от неговите източници е намаляването на технологичните загуби от признатите 15% до 12%. Освен това цената на НЕК е намалена поради “промяната в индивидуалните цени на производителите, използващи като основно гориво природен газ” (това трябва да са топлофикациите). Няма експлицитна промяна в т. нар. енергиен микс, което не означава, че НЕК не може да изкупува повече от АЕЦ и по-малко от ТЕЦ-овете, на които при всички случаи ще плаща за разполагаемост, както е уговорено. Редица експерти намекнаха, че това не е добро решение, но беше очевидно, че за толкова кратко време ДКЕВР и останалите власти не можеха да променят ангажиментите за изкупуване и плащанията за инсталирана мощност, произтичащи от законите за ВЕИ и от дългосрочните договори за ТЕЦ “Марица Изток” 1 и 3 ( АЕS Гълъбово и Контур Глобал).  Нека припомним, че през есента бившият вече председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че е намерена законова възможност за промяна в дългосрочните договори, така че цените да паднат с до 20%. Тази опция изглежда бе изоставена.

Затова се отиде към решение, което де факто изземва свободния ток на АЕЦ “Козлодуй”.  Последното, според интервю на изпълнителния директор на централата Валентин Николов в “24 часа”  не е проблем засега, тъй като централата има свободни 200 хил. мегаватчаса до юни (след това обаче започват планови ремонти и не е ясно какво ще се случи).

Цялата тази трескава дейност имаше и един странен резултат. В петък по заповед на Електроенергийния Системен Оператор се ограничи до минимум производството на ток в ТЕЦ Марица- Изток 2, която е една от евтините централи.
В неделя стана ясно, че са спрени 6 от блоковете в комплекса Марица Изток. Става дума за блокове 3,4 и 5 в Марица Изток 2, блок 2 в Марица Изток 1 и два от общо четири блока в Марица Изток 3. “Временното спиране на мощности е рутинно и е продуктивано от ниския товар в страната и малкия износ в чужбина. В понеделник започва поетапното включване, тъй като се очаква застудяване и е делничен ден, заяви Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, пред БНР.

Енергийната система е пред неуправляемост, заяви пред Дарик Митю Христозов от Енергийния системен оператор в неделя по обяд. По думите му заради вятърните и слънчевите централи стандартните източници от топлоелектрическите централи или са спрени, или са ограничени до минимум производство заради ниската консумация на ток от тях: „На всички сме казали да се намалят, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи. В момента всичко е на минимален товар. Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия. Не само „Марица Изток” 2, а и „Марица Изток” 3, „Марица Изток” 1, Варна е спряна изцяло, Димитровград е спрян изцяло, Бобов дол е на минимален товар. Всички, без „Козлодуй” и слънчевите централи”, обобщи той.

Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегаватчаса, освен това се изкупуват около 100 мегавата от вятърни паркове и 600 мегавата от топлофикации. Това се налага заради законите, изискващи преференции за зелена и кафява енергия.
Според изявленията от НЕК и ЕСО подобни изключвания е имало и преди и сегашното не е свързано с намалението на цените.

Наложи се дори извънредна пресконференция, на която заместник министърът на икономиката Евгения Харитонова да обясни, че въпреки изключването на евтини централи като държавната Марица Изток 2, няма да се стигне до повишаване на цените. Тя заяви още, че се търсят начини да се ограничат още преференциите на производителите на зелена енергия, както в Чехия, където е въведен акциз. Обмисля се създаването на фонд, който да компенсира зелената добавка, която потребителите и индустрията плащат.
От данните на ЕСО стана ясно, че вътрешното потребление на електроенергия днес към 15 часа е било с 28% по-ниско отколкото на същата дата миналата година, а износът – с 86%. Търсенето на ток е слабо в целия район заради по-топлото време.
Това, което не се разбра, е дали промените в структурата на изкупуваната електрическата енергия няма да са изцяло за сметка на НЕК и ЕСО. Проблемът не е само в това, че вместо евтиния ток от “Марица Изток” 2 се изкупува скъп ток от ВЕИ, а и в т. нар. разполагаемост (за поддържането на мощностите в готовност), за която се плаща скъпо на ТЕЦ “Марица Изток” 1 и 3. Остава открит въпросът каква е цената на запазването на квотите при високи цени за разполагаемост.