Пламен Орешарски, премиер

Кабинетът откри разходен капан за 830 млн. лв.

Новото правителство тръгна по познатия път на скритите разходи, заложени от предшествениците му, стана ясно след първото му заседание. На него кабинетът разпредели 27 млн. лв. за извънредни социални плащания, а премиерът Пламен Орешарски говори за отчаянието. В същия ден мъж на 31 години от Димитровград се самозапозапали в дома си – заради безработица и заем за 12 000 лева.

Никога ситуацията в страната не е била толкова зле, коментира премиерът след заседанието на правителството. Той уточни, че не говори за числа, а за състоянието на бизнес климата и отчаянието на гражданите. “Основното усилие ще насочим към възстановяване на бизнес климата, насърчаване на инвестициите – местни предимно, и чужди, естествено”, добави министър-председателят.

Към момента рисковете са за допълнителен дефицит в размер на 2,4% от БВП и моят съвет към министрите е да търсят възможности за оптимизация на разходите, заяви финансовият министър Петър Чобанов.
Той повтори предишната оценка, че се очертава неизпълнение на приходите от малко над 1 милиарда лева, което е около 1,4% от прогнозата за БВП.
Новото е, че се очертават и допълнителни разходи. Редица разходи са отлагани, за да бъдат извършени от следващото правителство. “Общата сума за която говорим е в размер на 830 милиона лева, което е малко над 1% от БВП”, обясни той. Става дума за просрочените задължения на министерствата и исканията за допълнителни разходи. Но не бе представена допълнителна информация, от която да се разбере каква част от тези допълнителни разходи може да бъде спестена (например, дали тя включва проекти, които не са належащи като покупката на изтребителите, които днес министърът на отбраната Ангел Найденов изключи от дневния ред).

Все пак финансовият министър успокои, че дефицитът няма да надхвърли позволените от Пакта за стабилност на ЕС 3% от БВП. В закона за бюджета е предвидено той да бъде 1.3%, което е дори по-ниско от заложения в нашето законодателство таван от 2%.

През 2010 г. бившият финансов министър Симеон Дянков ревизира до 3.9% бюджетния дефицит за предходната година заради 150 “скрити договора”, които той откри с голямо закъснение. Тогава това навлече на България процедура по свръхдефицит (както се оказа, тя не бе от най-страшните мерки в арсенала на Европейската комисия). Мистериозните контракти дълго време бяха основен пропаганден инструмент, преди да се разбере, че става дума за най-разнообразни договори –  сключени, но необезпечени финансово контракти, просрочени плащания, както и многогодишни договори, които са останали без финансиране на по-късен етап.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *