Фабрика на бъдещето

В най-близко време заводите ще станат по-умни. Очакваме настъпването на четвъртата индустриална революция, заявява директорът на отдела за иновационни заводски системи Детлеф Цюлке.
В продължение на 10 години той заедно със своята научно-експериментална група работи по нов стандарт за предприятията – своего рода интернет на нещата за производството. Навсякъде ще има хиляди компютри и някои видове техника ще бъдат революционни, обяснява той пред WIRED.
В Германия тази концепция е известна като Industry 4.0 и правителството заделя за развитието на тази технология 500 млн. евро. В Китай, Южна Корея и САЩ също се работи по създаване на стандарти за по-умно производство. Останалите страни, според Цюлке, не проявяват никаква активност.

Ръководеният от него център за създаване на иновационни заводски системи е най-големият в света и е разположен в Германския център по изкуствен интелект в Кайзерслаутерн.
На пръв поглед центърът прилича на фабрика, но после забелязвате, че становете са на колела. Концепцията на Цюлке се основава на киберфизична система, съчетаваща механични и електронни компоненти, които позволяват да се обедини целия процес. Колелата са, за да може производствените модули да се местят из завода, ако се наложи да се промени конфигурацията на производствените линии.
Създаден е демонстративен модел на фабрика за производство на визитки. Всеки модул изпълнява своята операция и те може да се разполагат в определен ред. При това модулите разбират, кога настъпва техният ред да изпълнят задачата. Във всеки момент може да се прибавят допълнителни модули и това, според Цюлке, прилича на игра с Лего.
Идеята е сходна с работата с комютър – когато включим USB или друго устройство, компютърът веднага го разпознава. Този принцип, известен plug and play („включи и работи”), в умното предприятие ще бъде „включи и произвеждай”. Главното постижение е създаването на USB-порт със заводски мащаб. В иновационното предприятие по USB-кабел, който прилича повече на огромен шланг, данните и сгъстен въздух се насочват към модулите, откъдето после информацията постъпва обратно в управленския център.

Цюлке смята до две години да пусне първата партида умни предприятия, а през следващото десетилетие да създаде широка мрежа иновационни производства.

Предстои още работа. Главната задача е съгласуването на международни стандарти за такива производства с изкуствен интелект. Не е изключено това съгласуване да бъде бавно и мъчително, но стандартните процеси и описания ще позволят да поевтини и ускори процеса на производство и той да стане по-надежден. Технологиите RFID, NFC и OPC UA, които приличат на езика за описване на документи HTML, се използват за разпознаване на машините. Така те позволяват стандартизиран процес на взаимодействие на модулите и електронните системи.
Стандартите са основен спорен момент между производителите. Директорът по връзки с обществеността на Festo, която се занимава с автоматизация, Хайки Хаарман коментира, че ако в различните компании бъдат създадени различни фирмени системи, те не могат да реализират концепцията. Към решаването на тази задача трябва да се присъединят и контролните органи. Американското управление за санитарен надзор над качеството на храните и лекарствата още не е дало разрешение за използване на модулни системи за производство на храни и лекарства, чиято планова разработка вече трябва да започне.

Въвеждането на автоматични линия на производство и разпространението на умни производствени системи предизвиква опасения за съкращаване на работници. Според Хаарман не е задължително да има съкращения, но в иновационните предприятия ще работят други хора – квалифицирани специалисти от областта на мехатрониката и ИТ.
Създаването на по-малки и по-гъвкави предприятия ще позволи на компаниите да се разположат близо до доставчиците и е възможно да успеят да възродят производството в страни със отслабена икономика. Това ще направи производството по-достъпно в страни с висока работна заплата, което заплашва производители като Китай. Ако евтиният труд не излиза евтино, компаниите ще закрият производството в Китай