Италия

През миналата седмица Европейската комисия отново отправи предупреждение към Италия заради бюджетния й дефицит. А Италия на свой ред отправи предупреждение към ЕК и ЕЦБ, на което не бе обърнато толкова голямо внимание.

В Брюксел Европейската комисия задейства ранните етапи на процедурата за прекомерен дефицит срещу Италия. Това е първата от редица стъпки, които в крайна сметка биха могли да доведат до финансова санкция. Жалбата на комисията се отнася до нарастването на съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт на Италия през 2018 г. Вместо да намалее той нарасна до 132 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 г. и ЕК прогнозира да продължи да расте – до 133,7 процента през 2019 година и 135,7 процента през 2020 година.

Възможно е финансовите министри на ЕС да замразят процедурата за налагане на санкции, но спорът ще се поднови през есента, когато Италия трябва да представи своя бюджет за 2020 година. Матео Салвини настоява за големи намаления на данъка върху доходите, които биха могли да увеличат фискалния дефицит с още 1 или 2 процентни пункта.

Голямо намаляване на данъците обаче ще доведе до увеличаване на структурния дефицит на Италия. Това със сигурност би нарушило допълнително правилата на ЕС, които не допускат дефицит над 3% от БВП и дълг над 60 на сто.

Междувременно Камарата на депутатите гласува единодушно в подкрепа на предложение за въвеждане на паралелна валута в Италия – така наречените мини-БОТ.

Мини-BOT ще изглеждат като истински пари и ще имат същите купюри. Италианците дори могат да плащат данъците си с тях. Поради тази причина те биха имали добри шансове да станат паралелно платежно средство. Според президента на на Европейската централна банка Марио Драги те са или платежно средство, което не е допустимо в еврозоната, или са дълг и тогава задлъжнялостта на Италия се покачва.

На 31 май Министерството на финансите отрече да има планове да емитира мини-BOT, но е очевидно, че те биха позволили да се заобиколят ограниченията на ЕК или поне да се опита.

Идеята за паралелна валута от типа IOU (каквато бе обсъждана и в Гърция) в момент на разногласия с ЕК не се хареса на пазарите, които поставиха акцент на политическия контекст.

Аржентина издаде IOU, известни като Lecops, за да плати на държавните служители в началото на 2000 г. на фона на нарастващата инфлация. Калифорния временно използва IOU през 2009 г., когато не разполагаше с ликвидност, главно за плащане на доставчици. Гърция обмисляше електронни UOU през 2015 г.,  докато преговаряше с кредиторите, припомня „Вашингтон поуст“.

Според Волфганг  Мюнхау от FT паралелните валути в крайна сметка са средство за излизане от еврозоната. Но създателят им Клаудио Борги, икономически съветник на Лигата, твърди, че са ценна книга и един вид резервна гума.

Издаването на паралелната валута предизвика напрежение в коалицията, като финансовият министър Джовани Триа общо взето застана на позицията на Драги, че докато Италия е в еврозоната не може да се издава друго законно платежно средство освен еврото. Но Борги опроверга Драги като заяви, че  mini-BOTs са инструмент за секюритизация на съществуващия дълг. Премиерът Джузепе Конти (на снимката) в интервю за Corriere della Sera на 10 юни заяви, че правителство не е обсъждало паралелна валута.

Но правителството подкрепи предложението в долната камара, което беше одобрено единодушно. Основната опозиционна група, Демократическата партия, по-късно се отказа от подкрепата си, като заяви, че нейните членове не са наясно с включването на мини-облигациите в последния момент в текста.

Всичко това вещае конфликт и вероятност от финансова криза. Политическата ситуация е различна от 2011 г., когато Силвио Берлускони бе принуден да се оттегли в полза на технократско правителство, след като загуби парламентарното си мнозинство. Ако се стигне до колапс, новите избори могат да завършат с убедителна победа за Лигата на Салвини. Той е само заместник-министър-председател, но неговата Лига получи 34% на европейските избори миналия месец. Привличайки десни съюзници, той може да получи мнозинство на парламентарни избори.

Тук идва дискусията за така наречените мини-БОТ. Не знаем дали Салвини иска Италия да напусне еврозоната. Допълнителните средства от  мини-BOTs ще послужат като необходима междинна стъпка за евентуален изход от еврозоната, смята Мюнхау. Но ако Италия не иска да напусне еврозоната, не трябва да прибягва към тях.

ЕС не може да спре издаването на мини-BOT, тъй като фискалната политика е в сферата на националния суверенитет. Но Европейската комисия ще пресметне тези инструменти като част от официалния дефицит и дълг на Италия. Ако хората използват мини-BOT, за да плащат данъците си, тогава бъдещите приходи на италианското правителство в евро ще намалят. Така ще бъде способността на страната да обслужва своя дълг, деноминиран в евро. Мини-BOT няма да позволи на Италия да избегне процедурата за прекомерен дълг. Тяхното обявяване може дори да предизвика незабавна финансова криза, твърди Мюнхау.

Мони облигациите ще отведат конфронтацията между Рим и Брюксел на ново ниво. Еврозоната ще загуби своята сплотеност, ако държавите-членки започнат да издават свои собствени пари.