Ди Майо

Едно неизненадващо събитие – невъзможността за сформиране на правителство в Италия, отново поставя на изпитание еврозоната. По ирония на съдбата това се сключи точно когато Еврогрупата одобри изпълнението на спасителната програмата на Гърция, договорена през напрегнатото лято на 2015 г.
Месец(и) преди да се затвори прозорецът за реформи в еврозоната, за който толкова много говорят европейските политици, дневният й ред е напът да бъде пометен от поредната южна криза.
Отказът на италианския президент Серджо Мотарела да одобри кабинета, предложен от Лигата и антисистемното Движение Пет Звезди даде началото на конституционна криза в средиземноморската страна. Без съмнение тя е изправена пред избори, които е вероятно да се проведат през есента.
До това развитие се стигна заради нежеланието на Мотарела да одобри номинацията за министър на финансите – евроскептика Паоло Савона. Правителството трябваше да бъде оглавено от неопитния в политиката професор Джузепе Конте, след като лидерите на крайнодясната Лига – Матео Салвини и Пет звезди – Луиджи ди Майо, не се разбраха кой да е премиер. 81-годишният кандидат-министър Савона, който стана камъчето на раздора, е известен с участието си в планове за напускане на еврозоната. Министър, който германците не харесват, е правилният министър за нас, коментира бурно Матео Салвини, лидерът на Лига.
За да покрият очакванията на разнородните избиратели на двете партии те предложиха данъчни съкращения, отмяна на пенсионната реформа и минимален базов доход. Популандия, възкликна по този повод италианският “Манифесто”. Според изчисленията на Карло Котарели изпълнението на тези обещания, биха струвалли поне 109 млрд. евро годишно. “Шпигел” цитира Йорг Крамер от германската Комерцбанк, според когото изпълнението на набелязаните мерки от Лигата и “Пет звезди” ще повиши бюджетния дефицит от 2.3% от БВП до 7%.
Това трябваше да е 67-ия кабинет за последните 70 години в Италия.
Но този път политическата нестабилност предизвика вълни далеч извън пределите на бившата трета икономика в еврозоната.
Ситуацията повдигна въпроса възможно ли е излизане на Италия от еврозоната. Проучванията сочат, че евроскептичните партии “Пет звезди” и Лигата, известна преди като Северна Лига, биха имали мнозинство, ако нови избори се проведат сега.
Безпрецедентното решение на италианския президент да отхвърли коалиция между партии, които формират мнозинство в парламента, доведе до искания за импийчмънт. Но двете партии впоследствие оставиха това на заден план.
Пазарите реагираха бурно. Разликата в доходността на италианските облигации и германските бундове, приемана за измерител на риска се увеличи до 300 базисни пункта. Доходността на италинските нива достигна нива, забравени от 2012 г. насам.
Европейските борсови индекси се понижиха, както и еврото. В сряда италианската успя да пласира три емисии облигации на стойност, надхвърляща 5 млрд. евро, което поуспокои пазарите. За разлика от Гърция през 2015 г., предстоящите падежи до края на годината и относително спокойният график на емисиите не вещаят чак такъв проблем. Но това също така може да означава, че лидерите на ЕС имат по-малко лостове за въздействие.
Затова другият окуражителен сигнал бе смекченият тон на лидерите на “Пет звезди” и Лигата, които в средата на седмицата според слухове са се срещнали с президента.
Матарела връчи мандат за съставяне на временно правителство, което да управлява до предсрочните избори, на Карло Котарели, икономист от МВФ, но не е сигурно дали той ще изпълни мандата. Остава варианта за временно правителство на двете най-големи партии, които междувременно обсъждат общо явяване на изборите. Целта е да се избегнат избори в разгара на отпуските.
Според проучванията подкрепата за Северната лига е нараснала от 17% през март до 25%, докато “Пет звезди” остава водеща политическа сила с около 30%.
Демократичната партия, към която принадлежат президентът и Матео Ренци, остава с около 20%. Тя изключва варианта да сформира правителство с “Пет звезди”.
Единственият друг вариант за политическо правителство връща на сцената Силвио Берлускони в коалиция “Пет звезди”. Това може да успоки временно страховте за еврозоната, доколкото партията на бившия премиер е по-умерена.
Но новината, че испанският премиер Мариано Рахой ще бъде изправен пред вот на недоверие заради корупционен скандал, влоши още повече ситуацията. Испанските и португалските облигации поевтиняха също.
Държавният дълг на Италия е в размер на 2.3 трилиона евро и като дял от БВП (132%) е изпреварен само от гръцкия. Въпреки приликите с Гърция, това е съвсем различна ситуация. Италия е основател на еврозоната и една от нейните опори. Макар тя да не е изправена пред толкова мащабна криза както Гърция, перспективата Италия да напусне еврозоната поставя в дневния ред хипотезата за край на валутния блок.
Трудно е да се види трайно решение за Италия, а с това и наближаващите евроизбори точно след една година, прозорецът за реформи в еврозоната се затваря задълго.

Актуализация на 31 май
Късно на 31 май президентът Матарела одобри правителство на “Пет звезди” и Лигата с премиер Джузепе Конти. Номинираният по-рано Карло Котарели върна своя мандат.
Спорният Паоло Савона ще бъде министър по европейската политика, а министър на финансите е сравнително неизвестният професор по икономика Джовани Триа. Вътрешен министър ще бъде Матео Салвини, а Луиджи Ди Майо – министър на икономическо развитие и труда.