космос

Роботът „Филе” се отдели от сондата „Розета” и кацна на кометата 67P/ Чуриумов-Герасименко малко след 18 часа българско време. Това е огромен успех за Европейската космическа агенция. „Розета“ вече получава и изпраща научни данни към Земята.

Това е кулминацията на дългогодишния мисия за получаване на проби от това, което се смята за останките от раждането на Слънчевата система на Земята.

„Розета“ (Rosetta) достигна през август кометата, открита през 1969 г., след като пропътува 6.4 млрд. километра. Това отне 10 години, пет месеца и четири дни – мисия, която струва близо 1.4 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Rosetta е първият космически апарат в орбита на комета.

Роботът, тежащ 100 кг, се приземи по график след седем часа слизане от космическия кораб. Операцията, ръководена от центъра за управление на мисията в Дармщат, бе трудна, защото „Розета“ трябва да е практически неподвижна спрямо кометата в момента, когато пуска „Филе“ на около 22 км от повърхността й. Скоро след първоначалната еуфория стана ясно, че не са сработили харпуните, с които сондата трябваше да се закрепи към кометата. „Филе“ е кацнала най-малко три пъти на кометата, след като не е успяла да се задържи на повърхността й при първия опит.

Релефът на 67P/Чурюмов-Герасименко е обсипан с ями и скални късове, а малкият робот няма система за маневриране в последния момент. „Филе“ е оборудван с батерии, които да захранват апаратурата му за 64 часа и соларни панели, които могат да удължат живота му.

Учените се надяват, че пробите от повърхността на кометата ще покажат как са създадени планетите и животът като скалите и ледът, които съставят кометата, запазват биологични молекули, като капсули на времето. Учените смятат, че те може да са донесли голяма част от водата в океаните на Земята.

Това е седмото космическо тяло, на което хората са изпращали апарат. Предишните са Венера, Луната, Марс, Титан, както и астероидите 433 Ерос и Итокава.

Допълнение:

Батериите на сондата „Филе“ са разредени и тя мина в спящ режим на 15 ноември. Учениците от Европейската космическа агенция загубиха връзка със сондата, но тя успя преди това да предаде последната събрана информация за кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Сондата е събрала вече над 80% от първоначалните замервания.

След кацането на кометата сондата попадна в сянка и не успява да зареди соларните батерии. Учените от Европейската космическа агенция успяха да изпратят команда, която разгръща основния корпус със слънчевите батерии и издигна сондата на 4 см на повърхонстта. В резултат на това тя е в по-добра позиция и до нея ще стига повече слънчева енергия.

Дали ще бъде събудена сондата, ще стане ясно в следобеда на 15 ноември.