iphone

Apple, най-скъпо оценената компания в света по пазарна капитализация, съобщи, че продажбите й през тримесечието до март могат да падна до 50-53 млрд. долара, поради колебанията в някои икономики, включително Китай, както и на валутните и финансови пазари.

Прогнозата е в долния край на очакванията на анализаторите на Уолстрийт, които вече бяха понижени. Това означава значителен спад на продажбите на iPhone, на който компанията разчита основно.

Тим Кук, изпълнителният директор на Apple призна във вторник пред инвеститорите, че се очаква спад в продажбите на смартфони, но не смята, че той ще бъде от порядъка на 15-25%, каквито очаквания има.

„Сега сме в драматично по-различна среда от второто фискално тримесечие на 2015 г.”, съобщи Кук, цитиран от FT. Той нарече валутите, забавящия се растеж и падащите цени на суровините „екстремни условия”. С елиминиране на влиянието на валутните колебания продажбите на Apple са последното тримесечие биха се повишили с 8%.

Общите приходи на Apple за първото фискално тримесечие, което приключва през декември, нарастват с едва 2% до 75.9 млрд. долара, забележително забавяне в сравнение с 30% ръст през същия период, отчетен преди година.

Apple увеличава нетните си печалби до 18.4 млрд. долара, надминавайки собствения си рекорд отпреди година. Печалбата на акция се повишава със 7%, в съответствие с прогнозите.

Но продажбите на смартфони ще отбележат първи спад от дебюта през 2007 година. А през последното тримесечие продажбите на iPhone имаха минимален ръст  (под 1% до 74,7 млн. бройки), докато анализаторите очакваха 76,5 млн.

Освен това Apple прогнозира, че през второто тримесечие на фискалната 2016 година (януари-март 2016) продажбите ще паднат за първи път от 2003 г. и ще бъдат от $50 млрд. до $53 млрд. при при $58 млрд. за съответния период на предходната година. Консенсусната прогноза е за 55 млрд. долара.

RBC Capital Markets изчислява, че продажби за 50 млрд. долара биха означава, че продадените айфони са паднали до 45 милиона, което е понижение с 26% на годишна база. Bernstein Research оценява спада на 15-20 процента.

Акциите на Apple на преди отварянето на Nasdaq падат с 2,8%.