Бизнесът картографира недостига на кадри

Тракия икономическа зона и JobTiger, от една страна и Асоциацията за индустриалния капитал в България паралелно представиха свои проучвания за недостига на кадри в ключови сектори на икономиката.

АИКБ  представи карта на професиите в ключови сектори, финансирана по европроект. Проектът включва общо седем дейности и 60 предприятия, а идентифицираните сектори, които ще обхване са: машиностроене и металообработване, електротехника и електроника, медицина и услуги за красота и здраве, транспорт и спедиция.

Според проучванията на АИКБ най-дефицитните професии в четирите сектора са 16. Сред тях са настройчици на машини с цифрово управление, стругари, заварчици, електротехници, шофьори, самолетни пилоти, лекари и медицински сестри. Липсват още инженери в сферата на автоматиката, агенти по спедиция, машинисти, акушерки и лаборанти.
В тези четири сектора е установен недостиг на над 45 хил. работни места, като само в мехатрониката те са над 17 хиляди. Според АИКБ свободните работни места в индустрията надхвърлят два пъти търсещите работа, които имат необходимата квалификация.

Работодателската организация търси начини за привличане на хора в сектори на икономиката, в които има хроничен дефицит на специалисти, съобщи пред журналисти Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ. Освен ниското заплащане за работнически професии, препятствия създават възприемането им като непрестижни и остарялата база и учебни програми в професионалните гимназии.

В АИКБ търсят и варианти за подобряване на имиджа на дефицитните професии. Те обмислят да организират посещение на деца, още в пети и шести клас в предприятията, както и създаването на кръжоци по технически дисциплини.

„Индустриалната карта на България“ от своя страна е услуга на JobTiger с подкрепата на община Пловдив, община Габрово, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Българска търговско-промишлена палата.  750 от най-големите предприятия в България, над 400 техникуми и професионални гимназии, 51 висши учебни заведения и университети са включени в картата.  Участието (при повече от една позиция) е платено.

Картата, която показва  кой регион какви кадри търси, откроява струпването на работни места в Пловдив и София и почти пълната им липса в Северозапада. Над 70 хиляди са заетите в производства само в Пловдив и региона и половината от БВП на региона е от производство. В резултат на бързия индустриален ръст безработицата в града вече е под 3%.