храни

До няколко години хранително-вкусовата промишленост – един от най-традиционните отрасли, ще се промени до неузнаваемост. И не, не става дума за биохрани или за етикета без глутен, а за напълно нови технологии.

През август 2013 г. в Лондон бе представен първият в света хамбургер с котлет, отгледан в епруветка. Няколко компании вече се занимават с разработка на 3D принтер за отпечатване на храна. Очакваме и появата на първото краве мляко, за което не са нужни крави.

Отпечатай ми обяд

Използването на 3D технологии вече не е такава сензация.

През 2013 г. НАСА предостави грант от 125 хил. долара за разработката на 3D принтер за печат на храна. Изпълнителят Анжан Контрактор от Systems & Materials Research Corporation, има вече няколко подобни проекта, но за първи път се захвана с печат на органика. Концепцията е проста – от малки парчета се събират блюда от няколко базови компонента, които могат да се запазят дълго в прахообразно състояние  – според него без влага протеините, въглехидратите и останалите микросъставки може би могат да издържат 30 години.

Много икономисти смятат, че сегашната ни хранителна система не може да осигури достатъчно храна за 12 млрд. души, казва той пред „Кварц“. Затова трябва да променим представите си за храненето, твърди инженерът.

След като успя да създаде безмесен хамбургер и пиза, 3D принтирането се ориентира и към десертите. Студенти от МИТ например изобретиха наскоро машина, която може да създава сладолед. Просто отиваш в сладоледения бар, избираш и изчакваш 15 минута, докато наблюдаваш процеса.

Някои машини позволяват да се смесват храни, като всеки изходен материал се поставя в отделна „печатна глава” – такава е машината на холандската компания TNO.

Както по-традиционните 3-D принтери, принтерите за храна наслояват хранителни съставки, например, захар. Но голямото предизвикателство е изборът на бизнес модел, пише Inc. Дали да се предлагат касети с хранителни съставки и/или рецепти? За какво са по-подходящи хранителните принтери – за вкъщи или за ресторантите?

Безкраве мляко вместо бира

За биопрограмистите, които обещават създаването на изкуствено мляко разказва сп. Wired. Проектът за разработване на безкраве мляко е наречен Real Vegan Cheese и е дело на компанията от Калифорния Counter Culture Labs. Неговата цел напълно си лични от названието – стартиращите предприемачи (биолог, химик, специалист по биоетика, клиничен психолог, маркетолог и счетоводител) са канят да произведат сирене, в което напълно отсъстват животински мазнини, но от субстанции, които са идентични на молекулярно ниво на истинското мляко. На теория може да се изкопира млякото на всяко млекопитаещо – от кит до човек.

Колкото и странен да изглежда, този план е реалистичен, смята старши наблюдателят на Wired Маркус Волзен – ние сме достигнали точката, при която манипулацията на ДНК не е невъзможна, а само е скъпа.

Екипът на Real Vegan Cheese вече е отделил 11 протеина, които ще послужат като основа за бъдещото сирене. Следващата стъпка е да се вземат „изготвени по поръчка” участъци от ДНК, в които е заложена информацията за това как се синтезират млечните протеини и да се смесят с хлебна мая. След това дрождите се поставят в биореактор (ферментатор) в бульон от захар и хранителни вещества. Тази технология човечеството от векове използва за производството на бира, само че този път специално модицифицираните дрожди няма да произвеждат алкохол, а мляко.

В момента на етап на свързване между ДНК и дрождите са 10 от 11-те получени фрагмента и учените са на път да разберат дали тези микроби ще произведат млечни протеини. Ако планът сработи, следват нови предизвикателства – да се намерят вегетариански заместители на животинските мазнини и лакоза, за да може млякото и сиренето наистина да са вегетариански. Това може да е палмово или кокосово масло. Но стои и въпросът какъв ще е вкусът на получения продукт.

Всичко това изглежда доста сложна задача. Но професорът от Центъра за млечни продукти в Калифорнийския университет Рафаел Хименес-Флорес смята, че е достатъчно да се дублира аминокиселинния състав на млякото и калоричността – тогава от гледна точка на хранителните свойства ще се получи продукт, който не се отличава от оригинала.

Въпреки че още няма пазар, вече има конкуренция. През миналата година компанията от Сан Франциско Muufri (Муу-free, тоест без крави) си осигури капитал от 2 млн. долара за разработването на безкраве мляко. Готовият продукт се очаква това лято, а цената ще е двойно по-висока от обичайното. Те също разчитат на дрожди и генетично инженерство. Светът няма да премине към по-устойчиво производство на мляко, освен ако безкравето мляко е идентично на това от крави и е правилно ценообразувано, смятат основателите на тази компания.

Това може би е бъдещото на храните. Въпреки всички етични въпроси, трябва да помним, че ние се месим в работата на природата, откакто сме започнали да отглеждаме зърно, смята технологичното списание.