власт

Премиерът Бойко Борисов е сезирал прокуратурата и ДАНС във връзка с твърденията на кандидат-инвеститора Ян Аронов за искан подкуп по повод третия търг за продажба на активите на „Химко“.

Аронов бе кандидат за покупка на завода на предходния търг, който се провали, тъй като той не внесе искания депозит от 1 млн. лева. Инвеститорът твърди, че му е искан подкуп на два пъти по 500 хил. евро. Освен това, твърди той, пред свидетели синдикът на „Химко“ Росица Томова е получила 15 000 евро. Както economix.bg съобщи, за купувач на активите на предприятието бе определено дружеството „НСН Инвестмънт“ на депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Писмо от  Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Но за него се разбра едва в неделя от предаването на Сашо Диков по телевизия BiT.

Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото има твърдения освен за корупция, и за непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”.

ANJ_1ANG_2 ANJ_3

„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите, обясняват от правителствената прес служба. Нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”, обясняват още от пресофиса (в писмото пише „партньор“).

Разследване на webcafe.bg показва, че Аронов е роден в Русия.
Той е бил съдружник у нас в „Българска източна търговска компания“ ООД заедно с 69-годишния украинец Юрий Литвиненко и Валентин Йорданов Димитров.

Валентин Димитров бе изпълнителен директор на торовия завод във Враца след приватизацията му през 1999 г. А Юрий Литвиненко е човекът, подписал приватизационния договор за продажбата на „Химко“ Враца през 1999 г. от името на американската компания IBE Trans of New York.