Алексис Ципрас

Първи пукнатини в СИРИЗА след сделката с кредиторите (допълнена)

от автор

0 коментара Свят

Гръцкото правителство представи предложение за икономически реформи, които трябва да бъдат одобрени във вторник от кредиторите. Но се появиха пукнатините в СИРИЗА след като в петък финансовият министър Варуфакис договори удължаване на програмата с още четири месеца.
Европейските пазари реагираха позитивно на договореностите, постигнати в последната минута, като тригодишните ДЦК на Гърция се понижиха с 219 базисни пункта (2.1 процентни пункта) до 14.4 на сто.
Предложенията на гръцкото правителство, представени в понеделник срещу вторник, ще бъдат оценявани от ЕК, ЕЦБ и МВФ – преди наричани Тройка, и това е едно от основните условия по сделката, която се смята за последен шанс на Гърция да избегне банкрута.
Ако ЕС и МВФ не одобрят мерките като достатъчна отправна точка за приключване на сегашната спасителна програма, ще се наложи нова среща на финансовите министри във вторник. Ако няма одобрение, гръцката спасителна програма, изтича в събота.
В понеделник германското финансово министерство заяви, че иска да списъкът с мерки да бъде последователен и осъществим. Той трябва да бъде последван от по-детайлен списък през април.

Европейските власти от седмици се оплакват, че предложенията за реформи на Янис Варуфакис не са достатъчно детайлни и не са придружени с оценки за това доколко те биха повлияли на икономиката и бюджета. Според запознати с проекта на Атина, той е също толкова смътен, пише FT.
Все пак Атина смята да включи сроги мерки срещу укриването на данъци и гориво и контрабанда на цигари, с които може да набере около 2- 2,5 млрд евро тази година, според източника на FT. Според “Билд” обаче планът е на стойност 7 млрд. евро, в това число 2.5 млрд. евро от данъци от богатите.

Около полунощ властите в Гърция са изпратили списък с планове за икономически реформа на европейските институции и на Международния валутен фонд, заяви ЕК=
От гледна точка на Европейската комисия, този списък е достатъчно изчерпателен, за да представлява отправна точка за успешно приключване на прегледа по настоящата спасителна програма за Атина.
Той предлага доста компромиси, съобщава Reuters.
Гърция обещава да не преразглежда приватизационните сделки, които са в ход и да гарантира, че разходите, насочени за решаване на „хуманитарната криза” няма да навредят на бюджета.
Списъкът с реформи предлага компромиси по основни въпроси като трудовата реформа и социалните разходи в опит да се удовлетворяват едновременно исканията на кредиторите, които финансират страна и на гласоподавателите, които настояват да се сложи край на политиката на строги икономии.
Гърция трябваше да представи плановете си в резултат на договореното в петък четиримесечно удължаване на спасителната програма.

По въпроса за минималната заплата премиерът Алексис Ципрас изостави обещанията за незабавно увеличение. Вместо това правителство ще преустанови при колективното договаряне с цел да се повиши минималната работна заплата с течение на времето.
Гърция също обяви, че ще реформира системата за заплати в публичния сектор по начин, който няма да намали заплащането допълнително, а ще гарантира общият фонд за заплати да не се повишава.
Атина също така се ангажира да консолидира пенсионни фондове за постигане на икономии, и премахване на вратички и стимули за ранно пенсиониране – с очевидното желание да се намери компромис между цел на правителството за избягване на по-нататъшни съкращения на пенсии.

В самата Гърция има притеснения, че планът може да срещне съпротива.
В почивните дни гръцкият премиер Алексис Ципрас представи споразумението като “напускане на строгите икономии, спасителните заеми и тройката”, но се появиха първите признаци на пукнатини в рамките на партията му.

Манолис Глезос, 92-годишен член на Европейския парламент и доайен на СИРИЗА, обвини правителството, че просто променя номенклатурата, а не съдържанието на програмата, като се аргументира, че това е като “преименуването на риба като месо”.

Наричайки Тройката институции, меморандумът – споразумение и кредиторите – партньори, не променяте предишната ситуация, заяви той в онлайн заявление. Героят от Втората световна война се извини на гръцкия народ за участието си в тази „илюзия” и призова подкрепящите СИРИЗА да искат обяснение от лидерите на партията. От СИРИЗА казаха, че Глезос не е добре информиран, но неговият пост бе туитван от Джон Милиос, един от съветниците на Ципрас. София Сакорафа, друг евродепутат, заяви, че партията не е овластена да направи друго, освен да прекрати сегашното споразумение. Тази реакция на лявото крило на СИРИЗА бе очаквана, но Ципрас въпреки това може да разчита на подкрепа в парламента.

Обществената подкрепа ще е критично важна за премиера Ципрас, за да удържи единството на правителствената коалиция.

Костас Панагопулос, който е ръководител на социологическата агенция “Алко”, заяви, че първоначалната реакция на гърците след споразумението в Брюксел е била на облекчение, тъй като означава, че страната няма да фалира, поне през четирите месеца на удължаване на програмата, както и че остава в еврозоната. Гърците дори могат да приемат твърдението на Ципрас, че “тройката” вече я няма. “Може да звучи странно, но това може да се обърне в политически дивидент”, коментира социологът пред Ройтерс.

Възможността за излизане от еврозоната предизвика страх сред вложителите, които започнаха да изтеглят спестявания от банките още преди изборите. Това доведе до отлив за около 2 млрд. евро средно на седмица от кредитните институции, част от които се възползваха от спешна ликвидна инжекция от ЕЦБ, а централната банка наскоро увеличи обема на този механизъм. Само в петък тази сума бе 1 млрд. евро.

Източници на агенцията от ЕЦБ посочват, че е била отхвърлена възможността за въвеждане на ограничения върху тегленията на депозити, тъй като това, според централните банкери, би дала сигнал, че гръцката банкова система е практически в нежизнеспособно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *