Бизнесмен

Граматика за лидери

Вероятно не се замисляте колко често казвате „Аз”. А трябва.

Според изследователи използването на местоимението разкрива повече за Вас, отколкото си представяте. Изненадващо проучване на учени от Университета в Тексас показва, че хората, които често използват „Аз” са по-слаби и по-несигурни в себе си от тези, които го правят рядко. Честото „Аз” означава, че хората се чувстват в подчинена позиция спрямо този, с когото говорят.

Местоименията казват много за това, на което хората обръщат внимание, обяснява Джеймс Пенъбейкър, професор от университета и автор на изследването. Често хората, използващи „Аз” се самоанализират. Но това може да означава, че са стеснителни или несигурни, че изпитват физическа или емоционална болка или просто се опитват да се харесат.

Учените са направили пет изследвания и във всеки експеримент хората, за които се смята, че имат по-висок социален статус, използват „Аз” по-рядко.

Това отхвърля традиционното схващане, според което хората, които често казват „Аз” са нарциси.

За това колко важно е местоимението подсказват и съветите на брачните консултанти, които препоръчват да се говори чрез  „Аз” вместо „Ти”, за да се избегне впечатлението за обвинение ( „Аз се чувствам неразбрана” вместо „Ти никога не ме слушаш”)

  • Хората, които казват истината, използват „Аз” често. Други често срещани думи са „с изключение на”, „но”, „без”, „освен ако”.
  • Хората, които крият нещо, а не само лидерите, избягват употребата на „Аз”.

Хората с висок статус гледат към света, докато подтиснатите хора се вглеждат в себе си, обяснява ученият.

При първия експеримент например лидерите използват „Аз” рядко  (4.5% от думите срещу 5.6% за останалите), но използват по-често „Ние”. Интересно е и друго проучване, което се базира на разсекретени писма на военни в Ирак – тези с по-висок чин също рядко казват „Аз”.

Проучени са и туитовете на Джохар Царнаев, атентатора от Бостън, от октомври 2011 година до 15 април 2013 година. Учените са открили намаляваща употреба на „Аз” – до 4.86% спрямо  9.57%  в месеца преди атентата. Това свидетелства, че Царнаев е взел решение, което трябва да остане скрито, според интерпретацията на Пенъбейкър.

Свързани текстове

Volkswagen след патриарха Заплатата на мениджър у нас – 132 долара на час?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *