Офис

Гиг икономиката, или неофициалната заетост благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги и работни места, вече вълнува не само предприемачите от Силициевата долина, но и икономистите и политиците. Това „създава вълнуващи икономики и освобождава иновациите, но също така повдига трудни въпроси за защитата на работните места и как ще изглежда една добра работа в бъдеще”, заяви кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън. Колегата й от републиканския лагер Джеб Буш използва Uber, за да се придвижи за среща с Thumbtack, компания, която помага да наемете домашен майстор или DJ.

Освен от изявите на кандидат-президентите в САЩ темата привлече внимание и поради едно изследване на McKinsey Global Institute – изследователското звено на консултантската компания. В последните дни водещите световни медии – от WSJ и FT до Wired дискутират темата.

Популярният музикален термин (означава шоу, концерт) не предполага лесно определение. Според McKinsey гиг икономиката е „случайна работа, която се договаря на дигиталния пазар”. По нейните оценки по-малко от 1% от населението в работоспособна възраст в САЩ попада в тази категория, включително някои хора, които имат постоянна работа. Това включва платформи като ELance или oDesk, чрез които програмисти и дизайнери получават краткосрочни поръчки, или пък платформата Etsy, която осигурява поле за изява на по-артистични натури.

Компаниите, които осигуряват поръчки на фрийлансъри, формират днешната индустриална революция. Гиг икономиката е само част от промяната в заетостта през последните три десетилетия, резултат от технологиите и глобалната търговия. Тя създаде много победители и победени, чрез аутсорсинг на работни места към Азия и Африка и чрез промяна на условията, при които работят повечето хора. Финансовият и договорен риск, който се понасяше от компаниите, сега се прехвърля на работещите.

Ерата на работата за цял живот отмина и икономическата сигурност бе заменена с една нова икономика, която превръща заетите в подизпълнители и временни работници, написа наскоро Democracy Journal.

Новият свят на труда има голям потенциал. McKinsey Global Institute пресмята, че онлайн платформите за таланти, сайтове като Monster.com и платформи като Uber, могат да добавят 2% към БВП до 2025 г., увеличавайки заетостта с еквивалента на 72 милиона заети на пълен работен ден.

Противоречиви данни

Но данните са противоречиви, пише WSJ. Поне що се отнася до американците, които по-скоро показват склонност да работят на няколко места. Официалните данни показват, че около 95% от тези, които отчитат, че имат работа, са официално наети и няма голяма промяна в сравнение с преди едно десетилетие.

Ако компаниите като Uber подкопават отношенията на служителите с техните работодатели, тази промяна би се отразила в поне един ключов икономически индикатор. Стотици хиляди американци и дори милиони в гиг икономиката бледнеят на фона на 157 милиона работни места.

Uber със своите 160 000 активни шофьори в САЩ набира финансиране, което би дало пазарна оценка на компанията от 50 млрд. долара. Това е почти колкото пазарната капитализация на General Motors. Много работници, които припечелват от технологични платформи трябва да се класифицират като самонаети. Но делът на американците, които са самонаети, бавно намаля през последните години до около 6.5% от работещите – на фона на 7.7% през 2005 г. и 8.5% в средата на 90-те.

Щатското министерство на труда събира данни да работещите и чрез анкети, освен това следи броя на хората, които се осигуряват. Няма разминаване между броя на хората, които са отговорили, че имат работа и броя на наетите, деклариран от бизнеса. Дори делът на хората, които работят на повече от едно място също намалява – от 6.3% през 1995 г. до 4.8% сега.

Алтернативни оценки дава Правителствената служба по отчетността, според която случайните работници са около 8%, като тук се включват сезонни работници и работници по поръчка. От 1995 до 2005 г. министерството на труда в САЩ е провеждало два пъти годишно проучване на нередовната заетост, но вече не го прави.

Друго проучване – на American Action Forum, десен тинк-танк, обаче твърди, че гиг икономиката отбелязва ръст и има сериозна роля в американската икономика. Броят на работните места, създадени чрез платформи като Uber, според това проучване, е нараснал между 9 и 14% от 2002 и 2014 г. в сравнение със среден ръст на заетостта за цялата иконтомика на САЩ със 7 на сто. Тук се включват независими изпълнителни, временни работни места и фрийлансъри. Само независимите изпълнители са осигурили около 29% от всички новосъздадени работни места в САЩ от 2010 до 2014 г.

Великобритания е добавила след 2000 г. 1.4 млн. микрофирми, със заети от нула до девет заети, посочва FT. Съюзът на самостоятелно заетите в САЩ твърди, че около 53 млн. души са фрийлансъри под някаква форма, включително 21 млн. независими доставчици. Около 82% от младите вярват, че най-доброто за фрийлансърите предстои.

Хибрид

Новият свят на заетостта може да начертае пътя между двойната заплаха на корпоративния конформизъм и експлоатацията на работниците.

Платформите като Uber или TaskRabbit намаляват бариерите за предприемачество и по този начин изглежда, че позволяват разпространението на иновациите.

Дали това завръщане към размяната лице-в-лице не е завръщане към икономиката, описана от Адам Смит през 18 век, пита се проф. Арун Сундарараджан в статия за „Гардиън”, който е известен с изследванията си на мрежовите ефекти. През следващите два века, с развитието на масовото производство и дистрибуция се появяват модерните корпорации. Предприемачите на Смит дават път на работещите за заплата през 20 век. Дигиталната революция води до връщане към размяната лице-в-лице.

Платформите като Uber не са доставчици на невидимата ръка на Смит. Ръката, която насочва размяната, безспорно е видима. Uber, а не шофьорите определят цените. Airbnb обучава домакините как да бъдат по-гостоприемни. Etsy поощрява изграждането на общности. Всички те предлагат система за потребителски отзиви, което допринася за подобряване на качеството на услугите, така както корпорациите изграждат своя бранд.

Изглежда, че P2P платформите са нова институционална форма – дигитално осигурен хибрид между икономическа дейност, организирана от пазара и такава в рамките на организацията. И тъй като тези платформи наслояват доверието, брандовете и опита, почти всеки с талант може да стане хотелиер за една нощ, без да има диплома.

Макар този нов вид заетост да позволява човек сам да управлява свободното си време, това идва на висока цена – повишена несигурност. Не можете да планирате покупка на жилище и дори не можете да изтеглите кредит, ако нямате гарантиран доход.

Предизвикателства

Този свят на несигурност е нещо, което повечето хора изглежда ценят. Повечето самонаети в Европа и САЩ ценят повече работата си от наетите. Много дребни предприемачи, които работят сами, харесват свободата си, както и вероятността да станат богати. Малцина искат да бъдат брънка в машината, ако имат шанс за нещо свое.

Идеалната работа за много от тях не е да имат сигурна работа за цял живот, а да създадат стартъп, който да получи подкрепата от бизнес ангели. Те мечтаят да бъдат Марк Зукърбърг от Facebook, а не директори на държавна компания.

Но това е само мечта. Средният доход от самостоятелна заетост във Великобритания е паднал с 22% от 2009 до 2014 г., макар че самонаетите са допринесли с 732 хиляди при ръст на заетостта с 1.1 милиона души. Възнаграждението от новите форми на заетост се концентрира в малка група предприемачи.

Предизвикателството за политиците е да намерят нови форми на трудови договори, които са подходящи за променящата се природа на заетостта, пише FT. Пенсионното осигуряване и социалните обещетения обикновено са свързани с постоянните трудови договори. Хората, които сменят работа, работят като консултанти или самонаети се нуждат от подобна мрежа на подкрепа.

Вече има правни казуси. Службата на комисаря по труда в Калифорния реши през юни, че шофьорите на Uber на практика са наети, а не независими изпълнители.

Задачата е да се ограничат негативните ефекти от новата икономика без да се ограничава растежа на заетостта или да се пречи на хората да работят по начина, който предпочитат, препоръчва FT.