Франкфурт

Германската индустриална мощ бе поставена под съмнение след скандала с емисиите на Volkswagen. За това допринася и забавянето на Китай и останалите развиващи се пазари, което заплашва износа и притокът на имигранти, което е изпитание за германския бюджет.
В понеделник стана ясно, че индустриалните поръчки отчитат спад от 1,8% през август на месечна база при очаквания за ръст. Това е понижение за осми месец. На годишна база ръстът е 1.9%, доста по-малко от прогнозите.
Новината идва дни след като Евростат обяви, че очаква дефлация от -0.1 % в еврозоната през септември 2015, спрямо 0.1 % през август. Възстановяването на икономиката на еврозоната силно зависи от икономическото здраве на Германия. Натискът по линия на енергийните цени неутрализира ефекта от количествените облекчения на ЕЦБ, и доведе до дискусия за евентуално разширяване на стимулите предвид забавянето на германската икономика.
Тя има капацитета да се справи, но са възможни неприятни изненади, коментира Стефан Шнайдер от Дойче банк пред Блумбърг. Перспективите за световната икономика се влошават и това подтиска инвестиционните разходи, обяснява той.
В понеделник британската Markit Economics съобщи, че нейният индекс за производството и услугите се е понижил повече от първоначалните оценки. Т. нар. PMI индекс (този вид индекси дават изпреварваща информация) падна до 54.1 през септември от 55 през август. Предварителната оценка на индекса за септември, обявена преди 10 дни, бе 54.3.
Най-лошият случай ще бъде, ако марката ‘Made in Germany’ понесе удар и търсенето на автомобили на други производители също намалее, коментира Холгер Сандте от Nordea Markets. Според тяхната прогноза спан на производството на Volkswagen с по-малко от 10% ще понижи БВП с 0.25 процентни пункта – сценарий, който не може да се изключи.
Автомобилният сектор според изчисления на UniCredit Spa съставлява 10% от БВП на страната и е важен стълб на експортноориентираната германска икономика. Около 22% от износа миналата година са били коли и камиони.
А данни на СТО понижи прогнозите си за растежа на световната търговия през 2015 г. на 2.8% спрямо 3.3 процентна, очаквани по-рано.
Но понижаващите се енергийни цени насърчиха вътрешното търсене. В тази посока действа и подобрението на трудовия пазар, който добави 150 хиляди работни места от началото на годината, като безработицата спадна до най-ниско ниво след обединението. Заплатите започнаха да растат, достигайки темп от 3 на сто.
Краткосрочно нарастване на търсенето може да дойде и от пристигането на около 800 000 бежанци. Правителството предвиди най-малко 6.7 млрд. евро за настяняване, храна и интеграция на имигрантите.
Германската икономика нарасна с 0.4% през второто тримесечие. Европейската комисия прогнозира през май, че ръстът ще се ускори до 2% следващата година спрямо 1.9% през 2015 г.