власт

ДПС подкрепи ГЕРБ за актуализацията на бюджета и даде знак за рязко дистанциране от БСП. Актуализацията ще се обсъжда на 29 юли, а заедно с това и държавна подкрепа за КТБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов освен това предложи Калин Христов за управител на БНБ и целият УС, избран от парламента, да си подаде оставка.

Това стана след като в свое обръщение президентът Росен Плевнелиев повтори настояването си от вчера за актуализация на бюджета, нов въшнен заем и избор на нов управител на БНБ.

“След като ГЕРБ го е избрал (Иван) Искров, настояваме с Гунев (Цветан Гунев, подуправител на БНБ, който е разследван заради случая с КТБ) да си подадат оставка, тези двамата са пряко отговорни за провала в момента”. За да се смени УС, Иван Искров трябва да депозира обещаната оставка в парламента. Христов е бивш служебен министър на финансите и подуправител на БНБ. Той бе предложен за подуправител от Искров, чийто съветник бе преди това и се ползва с репутацията на добър макроикономист. Останалите двама подуправители са Димитър Костов и Цветан Гунев. Трима членове на УС се посочват от президента.

ГЕРБ и ДПС могат да осигурят мнозинство за избора на Калин Христов и при това положение той ще довърши мандата на Искров, който изтича догодина. Възможно е обаче кандидатурата да е само тест на обществените настроения към подуправителя, който се обсъжда и за служебното правителство. Друг вариант за исканата смяна е да се укрепи доверието в БНБ, след като двете партии изглежда имат намерение все пак да гласуват за държавен заем в подкрепа на затворената Корпоративна ТБ.

От името на Коалиция за България Атанас Мерджанов заяви, че Христов е част от проблема и той е човекът, предложил злополучната банкова ваканция. Според него трябва да бъде сменен целия УС на БНБ, но решението трябва да се вземе от следващия парламент.

БСП бе против законопроекта на БНБ, предвиждащ спасяване на КТБ с пари на данъкоплатците. На среща с неправителствени организации премиерът Пламен Орешарски даде да се разбере, че идеята не е изоставена. По думите му разминаването между числата показва, че накрая ще се стигне до републиканския бюджет.

Борисов също така заяви готовност като компромис да се разглежда проектът за актуализация на бюджета, внесен от кабинета на Пламен Орешарски, чиято оставка бе гласувана в четвъртък. Този проект предвижда увеличаване на дефицита до 3% заради съкращаване на приходите от ДДС с 500 млн. лева и 225 млн. лв. допълнителни разходи за здравната каса. Бе предложено също да се увеличи държавният дълг с 2.7 млрд. лева заради КТБ. Коалиция за България е съгласна да се дадат само 225 млн. лева за здравната каса. ГЕРБ пък говореха за бюджетен дефицит от 7%. “Аз направих всичко възможно и бих искал да оттегля абсолютно доказаните от нас параметри на актуализация на бюджета, за да има спокойствие.”, декларира Борисов.

От името на ДПС Йордан Цонев обвини БСП, че върши предателство към кабинета, като не подкрепя бюджета. Заявявам, че ще подкрепим този бюджет, защото това са предложенията на нашето правителство. Има всички основания тази актуализация да бъде извършена. Той заяви, че сега изоставането на приходите е по-голямо отколкото миналата година, когато бе гласувана актуализацията. “Кога бяхме прави, уважаеми колеги, миналата година, когато подкрепихме актуализацията или сега, когато говорим, че актуализацията не е нужда.” Допълнителен риск са спрените еврофондове и проблемът с третата банка (всъщност е четвъртата – КТБ), каза Цонев.

Гласувано бе извънредно заседание на 29 юли, което да разгледа актуализацията на бюджета. БСП поиска от премиера Пламен Орешарски да оттегли законопроекта с аргумента, че актуализацията не е необходима. “Ние внесохме този вариант обмислено, а не необмислено, за да не създаваме напрежение и да позволим служебният кабинет да работи нормално. Това е в интерес на всички български граждани. Според мен, никой няма интерес от допълнително напрежение. И без това напрежението не е малко”, коментира Орешарски, отклонявайки искането да оттегли законопроекта от парламента. Само правителството има право да прави предложения по бюджета.

Атанас Мерджанов от БСП заяви след днешния обрат  в позициите , че маските са паднали и ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС. Борисов по-късно отхвърли твърденията за сближаване с ДПС. „Просто това са две неща, които се оказа, че двете партии ги искат. И актуализацията на бюджета, и Кристалина Георгиева”, каза той пред журналисти.

Из изказването на президента Росен Плевнелиев:

Нека ревизираме бюджета заради пациентите, заради болниците, заради общините, заради размразяването на две европейски програми, което може да стане само с финансови корекции, които са непосилни за българските общини и не са предвидени в бюджета. Нека платим 200 млн. лева сега, за да ускорим усвояването на оставащите 6 млрд. лева до края на 2015 г. Нека ревизираме бюджета, заради достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 милиард и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Нека ревизираме бюджета заради бедстващите в Добрич, Варна, Велико Търново български граждани (…)

Парламентът да вземе и решение, с което да даде възможност на служебното правителство в случай на нужда да води преговори, да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и институции за външни заеми, по необходимост, за стабилизация и социална защита (…)

Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ. Ако това не се случи, апелирам към политическите сили, поне като минимум, да не политизират излишно ситуацията в БНБ в следващите месеци на предизборна кампания (…)

Децата ни няма да ни простят, ако не отворим „досиетата КТБ“. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем „досиетата КТБ“ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС досега, това ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне.  (…)Затова БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях – кредит по кредит, чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност.