Фед

Федералният резерв очаквано остави краткосрочните лихви без промяна, като даде сигнал за възможно повишение на следващото си заседание, на 13-14 декември.

Инфлацията, която най-сетне започна да се държи според очакванията на паричните власти, увеличава шансовете за това. В изявлението след заседанието централната банка на САЩ посочва, че инфлацията се е повишила, както и инфлационните очаквания на инвеститорите, макар да остават ниски. WSJ цитира Ян Шефърдсон, главен икономист на Pantheon Macroeconomics, според когото само шок – избиране на Доналд Тръмп за президент или външно геополитическо или пазарно сътресение, ще спрат повишение на лихвите през декември-

За последен път това се случи миналия декември и оттогава лихвеният процент по федералните фондове е в диапазона от 0.25% до  0.5%. В началото на годината пазарни трусове на световните пазари отложиха очакваното ново повишение, а на следващите заседания инфлацията, която устойчиво остана под 2%, направи Фед по-колеблив.

Но сега т. нар. базисна инфлация, която изключва по-нестабилните цени на храните и енергоносители, нарасна с 1.7% на годишна база. А очакваната от инвеститорите годишна инфлация през следващите 10 години е на най-високо ниво от една година насам. Инфлационните очаквания се отразяват на покупките на бизнеса и домакинствата.

Последното изявление на Фед показва, че банката е по-уверена в доближаването на целта от 2%. В него се посочва, че аргументите за повишаване на лихвата се засилват, но е решено да се изчакат някои нови потвърждения за напредъка в достигане на целевите нива.

Двама от членовете на централната банка са гласували за повишаване на лихвените проценти.

Данните след заседанието през септември показват, че трудовият пазар и икономиката на САЩ продължават да се подобряват. През септември бяха разкрити 156 хиляди работни места и безработицата нарасна до 5% (обяснението, че все повече американци, които не са били активни, сега търсят работа). Икономиката нарасна с 2.9% през третото тримесечие при 1.4% ръст на годишна база през второто.