Джанет Йелън

Посланието: три повишения на лихвите в САЩ през 2017

от автор

0 коментара Свят

Федералният резерв на САЩ очаквано повиши лихвата по федералните фондове с 25 базисни пункта до 0.5-0.75% и даде сигнал за три възможни повишения догодина (вместо две, прогнозирани през септември). Това е първото повишение на лихвените проценти в САЩ от миналия декември и то имаше непосредствен ефект върху доходността на щатските облигации и базовата лихва на водещите банки, които обявиха, че ще я повишат.

Доларът достигна 14-годишен връх спрямо кошница от 16 валути, тъй като пазарите разчетоха посланието зя 2017 г. като ястребово.

Фед се позова на стабилизирането на трудовия пазар, където безработицата достигна 9-годишно дъно, и ръста на инфлацията.

Централната банка на САЩ възприе изчаквателен подход по отношение на икономическите намерения на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Тя ще следи дебата за фискалните стимули, но все още не е готова да промени прогнозите си.
Председателката на Федералния резерв Джанет Йелън запази въздържан тон и подчерта на няколко пъти независимостта на централната банка.

Тя обаче каза, че прогнозата за 2017 г. е умерена корекция, тъй като само няколко човека от Комитета по откритите парични пазари са променили прогнозите си за лихвите през 2017 г. Това прави още по-важни прогнозите, които Фед ще обяви през март.

За разлика от друг път Йелън не отбеляза низходящите рискове – например, за забавянето в Китай или дълговета криза в Европа, отбелязва WSJ.

Дау Джоунс, който спря в подножието на рекорда от 20 000 пункта, се понижи до 19792, отбелязвайки спад. Силното представяне на индекса след изборите (ръст с почти 9 пункта) се дължеше основно на банковите акциите и особено на акциите на “Голдман Сакс”, които имат необичайно високо тегло в този измерител, който мнозина експерти смятат за несъвършен. (Банките печелят при по-високи лихви, но очакваното им повишение този път не повлия.) Спадът вчера се дължеше основно на енергийните акции и по-специално на Exxon.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *