Българското правителство е напът да осъществи първия голям проект за превъоръжаване, договарйки покупката на осем изтребителя F-16 на цена около 2.1 млрд. лева. В конкурса освен САЩ участваха Италия (Eurofighter Tranche 1) и Швеция (JAS-39 C/D Gripen).

Как се стигна дотук?

На 16 януари 2019 г. парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за нов тип боен самолет F-16V, Block 70. При това отпаднаха предварителните ограничения за сделката – цена до 1.8 млрд. лева, срок на доставка до 36 месеца и разсрочено плащане.

На 11 юли 2019 г.  министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа международни договори (LOAs) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment) на обща стойност $1,256,153,980 долара. С тях се договаря доставката на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение. Договорите следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Самолетите ще бъдат доставени до 2023 година, а плащането ще е изцяло през 2019 г. Според заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов следващите осем изтребителя ще бъдат доставени на разсрочено плащане и цената ще е по-ниска, тъй като част от оборудването е договорено в рамките на първия пакет.

Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ. Ако той го одобри действителната цена ще бъде малко под 2.1 млрд. лева.

Президентът Румен Радев и главният секретар на неговата администрация Димитър Стоянов посочиха, че за да снижи цената правителството е спестило от оборудване, многофункционални способности и оперативна готовност на самолета. Според президента по този начин са спестени 1 млрд. лева. Стоянов твърди, че самолетът няма бомби с лазерно насочване или GPS  насочване, контейнерите за целеоказване са два вместо четири и т.н. Освен това разходите ще растат заради техническа поддръжка, която ще се прави в САЩ и обученията на кадри у нас.

Според заместник-министра на отбраната Атанас Запрянов разходите за поддръжка и експлоатация са отложени за следващи години, а няма ограничаване на функционалността. От думите му стана ясно, че са поръчани 12 вместо 24 ракети за близък бой и един вместо два резервни двигателя, каквито МО е искало първоначално.