валута

Седмицата започна с напрежение поради конфликта между Русия и Украйна, което потопи фондовите борси и курса на руската рубла. Индексът на страха – CBOE Volatility Index, нарасна с рекордните 14% в понеделник. След като напражението намаля, акциите се възстановиха (доста слабо в Германия), като в САЩ S&P 500 удари нов рекорд.

У нас SOFIX премина нивото 600 пункта, прогнозирано в началото на годината и вече има прогнози за 1000 пункта. За силния ръст допринесоха Индустриален Холдинг България, „Агрия”, ЦКБ, „Зърнени храни“,„Монбат” и „Еврохолд”. Оптимизмът се дължи на свободни средства, повишена склонност за риск и в известна степен – на корпоративни данни.

В САЩ оптимизмът бе подкрепен от добавените 175 000 работни места (150 000 очаквани). В Европа ЕЦБ реши, че не се налага да предприема допълнителни мерки, а Китай запази целта си за 7.5% икономически растеж.

След заседанието на ЕЦБ, което потопи очакванията за разхлабване на паричната политика, еврото достигна 1.3915 долара, най-високо ниво от октомври 2011 г. Освен твърденията за възстановяване на европейската икономика повлия информацията, че банките са готови за изплатят голяма част от извънредните тригодишни заеми през следващата седмица. Но данните за заетостта в САЩ понижиха котировката до 1.3877 долара. Седмицата приключи с ръст от 1%.

Руският фондов пазар отбеляза понижения с над 11% в понеделник, а рублата поевтиня. Руската централна банка повиши основната си лихва с 1,5% до 7%, за да овладее срива. На седмична база MICEX падна със 7%, а рублата отбеляза спад с 1%. Украинската гривна се повиши с 5.4% на седмична база до 9.11 гривни за долар след очакванията за международна помощ. В края на февруари курсът надхвърляше 11 гривни.

Цените на соята и пшеницата достигнаха рекордни нива в петък, поради силно търсене и тревоги за прекъсване на доставките от Украйна. Фючърсите на пшеницата се повишиха със 7.9% Чикаго на седмична база. В Чикаго соята с доставка май достигна най-високо ниво от миналия юли заради сушата в Южна Америка.

В по-близката до нас борса в Париж пшеницата с доставка май се търгува около 210 евро за тон, а царевицата с доставка юни– над 184 евро.

Петролът – както в САЩ, така и в Европа отбеляза незначителен спад. Върху котировките сериозно влияние оказаха опасения за забавяне на търсенето в Китай. Началото на седмицата обаче бе бурно, заради събитията в Украйна, като цената бе с 4% нагоре. Повлияха и увеличените запаси в САЩ.

Златото поскъпна с 1,5% до 1351 долара, сравнително слаба реакция на повишената несигурност, което показва не особено голям потенциал за продължаващо покачване.

Седмицата бе доста силна за металите от групата на платината и по-специално паладия, чийто доставки са под риск заради напрежението около Крим и стачки в Южна Африка. Цените на медта бяха ударени от лоши данни от Китай и притеснения за корпоративни фалити. Уранът и медта обаче се очаква да нараснат най-силно през следващите пет години, според проучване на BMO, следват благородните метали и цинкът.

Какво показват конюнктурните индикатори?

Американската икономика добави 175 000 работни места през февруари, над очакванията, а безработицата нарасна от 6.6% на 6.7%, тъй като повече хора са се присъединили към работната сила. Данните намалиха тревогите за безработицата и повишиха очакванията, че Федералният резерв ще продължи с намаляването на количествените облекчения
Данните показаха още, че 600,000 души са останали у дома поради лошото време, повече отколкото през всеки друг месец след февруари 2010 г

Нови молби за помощи за безработица намаляха с 26 000 през последната седмица на февруари. Това е друг знак, че проблемите на американската икономика може би са били краткотрайни.

Бежовата книга на Федералния резерв повтори познатия рефрен за влиянието на лошото време върху потреблението.

Картината в САЩ все пак остава нееднозначна. Производственият индекс на Institute for Supply Management (ISM) нарасна до 53.спрямо 51.през януари. По данни на министерство на търговията потребителските разходи нараснаха с 0.4%, но новите поръчки за промишлени стоки са намалели повече от очакваното. Производителността нарасна с по-малко от предварително обявените данни през четвъртото тримесечие, а за цялата година нараства само с 0.5% – най-малко от 1993 г.

Богатството на американците нарасна с 14% през миналата година или 9.8 трилиона, спрямо 2012 г., показаха данни на Фед. Това се дължи до голяма степен на ръста на борсата. Средната задлъжнялост на американските домакинства намаля от 135% от разполагаемия доход през 2007 г. до 109% през последното тримесечие на 2013 г.

В еврозоната индексът на мениджърите по продажбите (PMI) нарасна до 53.3 пункта спрямо 52.9 пункта през януари – най-голям ръст от юни 2011 г. Евростат отчете и ръст на продажбите на дребно.

Китай обяви запазване на целта за 7.5% ръст през тази година – като през 2013 г. Според прогнозите на Световната банка и Китайския център за изследване на развитието растежът ще падне до  5% през  2026 – 2030 г.

Натрупаха се притеснения за фалит по вътрешни облигации. В четвъртък Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology  обяви, че не може да плати лихви по своите корпоративни облигации. Макар че сумата на лихвеното плащане е под 15 млн. долара това се смята за тест за китайското правителството, което досега помагаше на фирми в затруднения. Тази година настъпват много падежи по корпоративни облигации в Китай.

Освен това износът на Китай се е свил с 18.1% през февруари на годишна база при очаквания за ръст с 6.8%. Вносът нараства с 10.1% при очаквания за 8 на сто. Но вносът на петрол падна с 18.1% спрямо януари.