google

Европейският парламент гласува за разбиване на Google, като отговор на оплаквания, че тя фаворизира собствените си рекламни услуги в резултатите от търсенето.
Политиците нямат власт да наложи разделяне, но ключовото гласуване изпраща ясно послание към европейските регулаторни органи, за да вземе сурови мерки срещу интернет гиганта.
Американски политици и търговски органи изразиха тревога от гласуването.
Крайното решение ще зависи от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя наследи антимонополното дело, заведено от конкурентите на Google през 2010.
Google има около 90% пазарен дял за търсенията в Европа и конкурентите, главно в Германия, поискаха от Комисията да разследва четири области:
• Начинът, по който Google представя своите собствени вертикални услуги за търсене в сравнение с други конкурентни продукт;
• Как Google копира съдържание от други сайтове – като отзиви за ресторанти и ги включва в своите собствени услуги;
• Изключителното право на Google да продава реклами около ключовите думи за търсене, които хората използват;
• Ограничения за рекламодатели по преместването на техните онлайн рекламни кампании към конкурентни търсачки.
Предишният комисар Хоакин Алмуня опита, но не успя да реши случая, като серия предложения на Google бяха отхвърлени. Това накара Алмуня да отговори, че единствената опция е глоба. Тя може да достигне до 5 млрд. долара.
Комисията никога досега не е нареждала разделяне на компания и мнозина се съмняват, че това ще се случи, пише BBC. Но политиците отчаяно търсят решение на проточилото се дело.
Предложението на Андреас Шваб, германски християндемократ и испанския либерал Рамон Тремоса е, че най-добрият начин за решаване на спора е да се раздели търсачката от други търговски услуги по този начин да се осигурят равни условия за конкурентите.