Една от основните критики на БСП към отиващото си правителство – наред със състоянието на язовирите и страхове от режим на тока, е предупреждението за спиране на еврофондове.

Опасенията се раздуха след писмен отговор на вицепремиера в оставка Томислав Дончев на въпрос на депутати от ДПС. Според него има  неизпълнение на предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година, заради което може да бъдат спрени междинни плащания.

Към декември 2016 г. България не е изпълнила 12 от общо 45 тези условия,  се посочва в отговора. Въпросните условия са заложени в Споразумението за партньорство (рамката на оперативните програми) и се появяват за първи път в този седемгодишен период.

Срокът за тях е бил декември, но според Дончев няма критично забавяне в изпълнението на предварителните условия

Условията са достатъчно бюрократични и ако не беше предупреждението за спиране на плащания, изобщо не стават за пропаганда. Не са изпълнени едно общо и 11 тематични предварителни условия към края на миналата година. Очаква се и становище на Брюксел по две от условията, които се водят изпълнени.

Забавените условия са в секторите: “наука и иновации”; “риск от бедствия”; “води”; “транспорт”; “интеграция на ромите”; както и в част от програмата “за развитие на селските райони” и в сектор “морско дело и рибарство”. От общите предварителни условия забавяне има по статистическите показатели за Оперативна програма “Околна среда”.

За какво по-конкретно става дума? От отговора на Дончев се разбира, че проблемите засягат няколко стратегии и други документи – актуализация на Стратегията за интелигентен растеж и за научни изследвания; Интегрирана транспортна стратегия; мониторинг на Стратегията за интегриране на ромите (включително доставка на софтуер); Планове за управление на речните басейни, картографиране на рискове от наводнения, пожари и земетресения; методика за определяне на цената на водата за напояване.

Дали ще се реализира мрачният сценарий, ще стане ясно през юни. Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през 2017 г. Тя ще бъде част от Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от Годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за него, пише в отговора си до ДПС вицепремиерът в оставка.

Годишните доклади по всяка от програмите се подават през август.

БСП взе повод от този суховат отговор, за да развие прогнозата си за спиране на еврофондовете. Социалистите обаче отидоха по-далеч, като посочиха, че и усвояването се бави.

„Данните развенчават мита за успехите на ГЕРБ в усвояването на европейски средства. За 3 години от настоящия програмен период изплатените средства са около 7%, което е близо един милиард евро изплатени средства от общо 17 милиарда евро. Една четвърт от плащанията не са отишли директно в бизнеса или общините, а в банките“, каза депутатът от левицата Иван Иванов на брифинг в парламента през миналата седмица.

Това предизвика залпова реакция от страна на ГЕРБ. Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира в Плевен, където бе за откриване на началото на т. нар. воден цикъл: „От БСП няма как да знаят как се работи с еврофондове, защото винаги са им били спирани по всички програми. “ По-късно, на друго откриване, в София, той допълни: „Европейската комисия много ясно каза, че няма спиране на еврофондовете. Но понеже колегите от БСП вече два пъти им се случва – като се удариш един път в една дъска, втори път, знаеш, че ще се удариш и трети път. И те сега предварително, за да не им се смеят хората, отсега подготвят общественото мнение, че ако се случи това нещо, ще е заради нас. Това им е тактиката, деструктивна.“ (Борисов визира спирането на предприсъединителните програми през 2008 г. заради злоупотреби като случая с бившия шеф на пътната агенция Веселин Георгиев, както и спирането на еврофондове през 2013 г., отчасти заради нарушения по обществени поръчки.)

В понеделник имаше и извънредна пресконференция в МС, на която министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, използвайки думи като политически цинизъм и „балон от лъжи“ каза, че са договорени 1/3 от всички фондове за седемгодишния период. „Това са над 36%. Имаме разплатени над 1,3 млрд. лева, така че всякакви опити за внушения, видно и от числата, са абсолютна измишльотина“, увери министърът в оставка. За програмата „Региони в растеж“, която тя ръководи, Павлова обясни, че са договорени 50%, а 11% са разплатени.

Фактът е, че в сравнение с предходния програмен период, когато имаше голям устрем да се приключват договори в последния момент (2015 г., поради правилото n+2), сега усвояването е по-равномерно. Това е напълно нормално, след като за 10 години се създаде бюрокрация, специализирана изключително в тези процедури.Изпълнение на Оперативните програми (ИСУН 2020)

Малко на заден план остана друго предупреждение на БСП – за нередности по две процедури на новата програма за наука и образование, за което те се позовават на писмо на Дончев до вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева. Става дума за две схеми по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” – за научните центрове (центрове за върхови постижения) за 200 млн. лв. и за центрове за компетентност – за 150 млн. лв. Заради промени в изискванията, направени през декември, не всички участници са равнопоставени, твърдят учените. „България губи 350 млн. лв“, твърди обаче народният представител и член на ИБ на БСП Стоян Мирчев.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че няма опасност от загуба на средства. Той е получил 10-15 писма от представители на различни академични институции, които молят за удължаване на срока. По-късно от МОН съобщиха, че се удължава срокът за подаване на проектни предложения по процедурите за центровете по върхови постижения и центровете по компетентност до 28 февруари 2017г.

Това, което отсъства в дискусията, обаче са по-важните теми – не процентът на усвояване, а ефектът от еврофондовете и механизмите за мониторинг и контрол.