Драги

Ръководството на ЕЦБ ще дискутира утре икономическото развитие в еврозоната. Но въпреки признаците за забавяне на икономическото възстановяване не се очакват нови извънредни мерки. Преди месец централната банка обяви сериозна промяна на паричната политика, включително отрицателна лихва по депозитите и евтини четиригодишни заеми до 400 млрд. евро.
Предполага се, че един от основните въпроси, пред които ще се изправи президентът на институцията Марио Драги е за напредъка в изкупуването на бизнес заеми, пакетирани като книжа обезпечени с активи. Тази схема е в процес на подготовка, на експерти изразяват опасения, че пазарът на този вид книжа, не предполага мащабно наливане на ликвидност чрез тях.
Програмата на ЕЦБ в крайна сметка вероятно ще е по-малка от едно масирано изкупуване на държавни книжа, предполага „Файненшъл таймс”. Размерът на програмата вероятно ще бъде няколко десетки милиарда евро, а структурата й ще е близа до схемата за покупка на обезпечени облигации през 2009-2012 г., когато ЕЦБ изкупи 100 млрд. долара на първичния и вторичния пазар.

Пазарът е в застой от 2008 г., когато неплащането по комплексни финансови инструменти предизвика финансова криза. Миналия месец ЕЦБ обедини сили с Банката на Англия, за да насърчи по-прости инструменти за секюритизация. Тя също призова за облекчаване на регулациите за висококачествените книжа, обезпечени с активи.

ЕЦБ гледа на стандартните форми на секюритизация като начин да стабилизиране на финансовата система чрез намаляване на концентрацията на риск в банковия сектор. Това също може да доведе до възстановяване на заемите за малкия бизнес.
Но, макар процентът на неплащане по европейските книжа е доста по-нисък, отколкото в САЩ, банките нямат интерес към издаването им. Емисиите са намалели с повече от една четвърт през 2013 г. до едва 181 млрд. евро, според данни на AFME. През първото тримесечие на тази година емисиите на обезпечени книжа са само 13.6 млрд. евро. По-малко от една десета от емисиите в обръщение са обезпечени със заеми за малки предприятия.

Според експерти ангажиментът на ЕЦБ да предоставя евтини кредити по фиксирана лихва също прави останалите финансови инструменти по-непривлекателни.

Централната банка е под засилващ се натиск за разшири програмата си за действие, след като мерките, обявени в началото на юни доведоха да само временно понижение на курса на еврото.

Френският министър-председател Манюел Валс публично призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да даде началото на открита програма за изкупуване на активи, което ще отслаби еврото и в крайна сметка ще подкрепи икономическото възстановяване. Еврото е надценено, което е лошо за нашата индустрия, заяви той.

Програмата за количествени облекчения остава опция, още повече, че МВФ също призова за масирано изкупуване на частни и държавни облигации. Съпротивата от страна на Германия обаче правят такава мярка малко вероятна, поне на този етап.

На утрешната среща се очаква и потвърждение на ангажимента на ЕЦБ да поддържа ниски лихви. Марио Драги даде знак, че процентите ще останат ниски през следващите четири години, което означава, че ЕЦБ ще увеличи разликата спрямо Банката на Англия и Фед.