Марио Драги

ЕЦБ под натиск

от автор

0 коментара Свят

ЕЦБ очаквано не промени лихвите на днешното си заседание. Основната лихва на централната банка на еврозоната остава 0.05 на сто.

Ръководството на банката е под растящ натиск да стимулира растежа, на фона на данни за забавяне на производствената активност и ниска инфлация.Досега мерките на банката, включително евтините дългосрочни заеми за банките, не успяха да постигнат тази цел. Потребителската инфлация в еврозоната през септември бе едва 0.3 на сто – най-ниско ниво от октомври 2009 г.На пресконференцията след заседанието президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че ЕЦБ наблюдава отблизо инфлацията и че членовете на борда са “единодушни” в техния ангажимент да се използват и други нестандартни инструменти, ако е необходимо.Той акцентира върху програмата за изкупуване на обезпечени книжа, която ще продължи две години.

ЕЦБ предприе отчаяни мерки за насърчаване на растежа с решенията си през юни и септември. Целта бе да се увеличи балансът на евросистемата със 700 млрд. евро и паричното предлагане да се върне на нивата от началото на 2012 г.

Разширяването на баланса на ЕЦБ и понижаването на курса на еврото трябваше да помогне за повишаване на инфлацията до целта от 2 на сто.

За първи път в историята си ЕЦБ явно си поставя за цел да понижи валутният курс, коментира бившият член на борда Юрген Щарк за project-syndicate.org. След ефективното отхвърляне на всички ограничения на Договора от Маастрихт, които привързваха банката към германския модел, ЕЦБ е готов да отхвърли още едно табу. Гарантирайки облигациите на страни с висока задлъжнялост, ЕЦБ отслабва готовността за реформи, смята той. Готовността на ЕЦБ да изкупува обезпечени с активи книжа е особено рискована и има съществен преразпределителен ефект. Според Щарк сегашната инфлация от 0.3% се дължи на понижението на цените на суровините и болезнената корекцията на разходи и цени в периферните страни от еврозоната. Стабилните цени укрепват покупателната способност. Според него ЕЦБ е изпълнила мандата си и на ход са политиците. Щарк твърди, че ЕЦБ е отстъпила на натиска на страни като Франция и Италия, но манипулирането на валутния курс с цел конкурентни предимства, е само краткотрайно решение.

Друг германец – шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман е по-умерен в скорошно интервю за „Шпигел”. Той смята, че няма толкова голяма опасност от дефлация, но обяснява, че целта за инфлация от 2 на сто е оправдана – защото при по-ниски нива, това означава, че в някои страни от еврозоната ще има дефлация (както е сега с Гърция – бел. ред.). Вайдман също твърди, че колегата му от Френската централна банка Кристиян Нойер не е бил разбран правилно в твърдението, че ЕЦБ цели поевтиняване на еврото. Това е резултат на мерките, но не е цел. Политиките, насочени преднамерено към понижаване на валутния курс, не съответстват на договореностите на Г-2. Освен това, слабата валута не осигурява дълготраен растеж, смята централният банкер на Германия. Той също отхвърля спекулациите за това какви още действия на ЕЦБ може да последват, които се появяват веднага след въвеждането на нови мерки. Тези, които подхранват подобни спекулации, поставят под съмнение вече приетите мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *