биткоин

ЕС ще излезе с регулация на биткойн

от автор

0 коментара Свят

Европейската комисия даде знак, че ще опита да наложи правила за виртуалните валути като биткойн, след като банковият регулатор на ЕС наредите на кредиторите да ги избягват.
Потенциалът за пране на пари и финансиране на терористи е твърде сериозен, обясни говорител на комисията по финансовите услуги Мишел Барние.

Реакцията на комисията идва след като Европейският банков орган (ЕБО) заяви, че банките не трябва да купуват, държат или продават виртуални валути докато регулаторите не разработят защити за тяхната неприкосновеност. Регулаторът идентифицира повече от 70 риска, свързани с виртуалните валути, вариращи от кражба на самоличност до хакерска атака срещу платформи за търговия.

Виртуалните валути са обект на повишено внимание от регулаторните органи и прокурорите по целия свят. Mt. Gox, някога най-голямата борса за биткойн в света, подаде заявление за банкрут в Япония по-рано тази година на фона на твърдения, че са загубили 850 000 биткойна. Китайската централна банка забрани на финансовите посредници да сключват сделки с виртуални валути миналата година.

“Регулаторите са станали по-бдителни по отношение на възможността за измами и прекъсване,” казва пред Блумбърг Ричард Рийд, научен сътрудник за финансиране и регулиране в Университета в Дънди, Шотландия. “Такова внимание ще ограничи растежа на валути като Bitcoin.”

ЕБО призова ЕС да разработи правила за платформи за търговия и да започне да контролира интернет валутите, за да се гарантира, че нито едно лице не ги манипулира . ЕС следва да разгледа възможността за разширяване на обхвата на закона за прането на пари, за да покрие по-добре виртуалните валути.

Широкото използване на валутите също може да направи по-трудно за централните банки да направляват икономиката, като ефектите на паричната политика стават по-трудно предвидими, отбелязва ЕБО.

Биткойн се появи през 2009 г. като разработка на автор, използващ псевдонима Satoshi Nakamoto. Оттогава редица търговци на дребно започнаха да приемат биткойн, а нови компании предлагат начини за облекчаване на използването му като платежна система.

Валутата печели доверие, след като правоохранителните органии и комисии по ценни книжа заявиха по време на изслушванията в Сената на САЩ, че тя може да бъде легитимно средство за размяна. Цената на биткойн достигна $1000.
Но след това падна до около $631 на словенската борса Bitstamp. Ще са необходими $8.4 bмлрд. долара, за да се купят всички биткойни в обръщение, показват нейните изчисления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *