Марио Драги в деня, в който обяви QE

Смесени сигнали от ЕЦБ

от автор

0 коментара Свят

Европейската централна банка удължи срока на програмата за изкупуване на активи, но обяви намаляване на обема. Тя промени параметрите на програмата и остави пазарите със смесени очаквания.

Т. нар. количествени облекчения ще продължат със сегашното темпо до края на март 2017 г. От април до декември 2017 г. те ще продължат с намален обем от 60 млрд. евро. Чрез тази прорама ЕЦБ налива ликвидност, като изкупува от банките ценни книжа, без да стерилизира покупките.

Повечето инвеститори очакваха удължаване на програмата до септември, но запазване на обема на месечните покупки от 80 млрд. евро.

Банката остави лихвите без промяна на редовното си заседание на 8 декември.
Еврото поскъпна от 1.08 до 1.087 долара, но след началото на пресконференцията на Марио Драги то се понижи под 1.06 долара

Управителят на централната банка остави впечатлението, че ако ако възникнат рискове, ЕЦБ ще преразгледа решението си да ограничи програмата.

Той на няколко пъти отрече, че отраничаването на месечните покпки на ДЦК е tapering – термина, използван за началото на края на QE в САЩ.
Изненадвайки със срока на програмата, което е по-дълго поддържане на стимулите и в същото време стеснявайки размера им, ЕЦБ направи хитър ход, казва Саймън Уелс, главен икономист за Европа в HSBC. ЕЦБ също така си купи време и заобиколи серия от потенциално трудни дискусии за допълнителни разширения през 2017 г.

Първоначалната реакция на пазарите показа страх от намаляване на паричните стимули. Еврото скочи и доходността на германските облигации се повиши (цената им падна), докато ДЦК на южните страни от еврозоната понесоха удар.

Но освен това се променят параметрите на програмата за изкупуване на активи (QE). ЕЦБ ще изкупува облигациите, чиято доходност е по-ниска от депозитната лихва – ограничение, което ги караше да купуват повече дългосрочни облигации, което доведе до изглаждане на кривата на доходността (по-малка разлика между доходността на дългосрочните и краткосрочните книжа). Сега ЕЦБ може да купува повече краткосрочни книжа и това, заедно с намаляването на стимулите ще направи кривата по-стръмна. Това е добре за банките.
Останалите мерки бяха в подкрепа на стимулите, а ограничаването им не е решено със сигурност.
Инвеститорите трябва да си спомнят какво накара ЕЦБ да разшири програмата си през март, коментира WSJ. Тогава пазарите преживяха шокове, а инфлацията в еврозоната бе -0.2%. Сега инфлацията расте и ЕЦБ прогнозира тя да достигне 1.7% през 2019 г.. Това не е достатъчно близо до целта от 2%. Така продължаването на количествените облекчения е оправдано, но не и в темповете от март.
Засега изглежда, че ЕЦБ отложи въпроса за размера на програмата за втората половина на 2017 г., а резултатът в крайна сметка е по-слабо евро, рекорд на индекса Stoxx Europe 600, по-стръмна крива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *